Deel dit artikel
-

Amsterdam-Delta met stip in top 3 beste start-upecosystemen van Europa

Amsterdam-Delta is het derde beste start-upecosysteem van Europa, zo blijkt uit de Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking die een dezer dagen is uitgebracht. Europees gezien moet Amsterdam-Delta nu alleen Londen en Stockholm nog voor zich dulden.

De plek in de Europese top drie dankt Amsterdam-Delta (de hoofdstad en zijn directe omgeving) volgens Genome vooral aan de hoge mate van sociale en logistieke verbondenheid met de rest van de wereld, het steeds volwassener investeringsklimaat en de mate waarin Nederlandse startups wereldwijd markten aanboren.

De groei van ondernemingen als Adyen draagt ook bij aan de hoge ranking. De marktwaarde van Adyen bedroeg in juni 2020 volgens Genome ruim 30 miljard dollar.

Ook is Genome onder de indruk van de sterke Nederlandse prestaties op het gebied van in Agtech & New Food en Life Sciences. Als voorbeelden worden onder andere Picknick genoemd, het online kruideniers platform dat in 2019 een investering van 275 miljoen dollar ophaalde.

Startup Genome publiceert elk jaar het wereldwijde startup ecosysteem rapport. Meer dan 1 miljoen bedrijven in 300 tech ecosystemen worden daarvoor geanalyseerd. De index is gebaseerd op cijfers van 2019, het effect van de corona-pandemie op startups wereldwijd en in Nederland is hier niet in meegenomen.

Vorig jaar stond Amsterdam in Europa nog op de vijfde plaats, na Londen, Parijs, Berlijn en Stockholm. Wereldwijd staat Amsterdam-Delta nu op de 12e plek (vorig jaar 15e), de lijst wordt aangevoerd door Silicon Valley.

Niet alles is positief. Serie A+-financiering in termen van aantallen en omvang in vergelijking met onze EU-tegenhangers blijft een uitdaging. Hoewel er in 2019 in Nederland voor een recordbedrag van 1,4 miljard dollar is geïnvesteerd in start-ups, was de mediane serie A-ronde slechts 2,4 miljoen dollar. Dat is meer dan 10 procent onder het wereldwijde gemiddelde.

Ook scoorde Amsterdam-Delta ecosysteem zeer slecht op Kennis, gedefinieerd als de impact van publicaties en onderzoek en de volume van patenten in het ecosysteem. Ook blijft het aantal succesvolle exits achter bij de nummer van de Europese lijst, Stockholm. Nummer één in Europa, Londen, scoort beter op VC-activiteit en algemene prestaties.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Bert

Wat is Amsterdam-delta? Klinkt alsof het een rivier is?
Of bedoelen ze de A2 delta: 040-030-020?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond