Deel dit artikel
-

Amsterdamse bitcoingemeenschap splijt na ruzie

Een ruzie binnen de Amsterdamse bitcoingemeenschap heeft een splijtzwam veroorzaakt, resulterend in twee aparte bitcoin-ambassades: flexwerkplek, vergadercentrum annex ontmoetingsplaats. Dat meldt Cointelegraph.

In december werd naast café Hofje van Wijs aan de Zeedijk een Bitcoin Embassy in gebruik genomen, dat een laagdrempelig platform wilde zijn voor alle (Amsterdamse) bitcoiners. De Bitcoin Embassy Amsterdam wordt gesponsord door een aantal bedrijfjes.

Het ging om een initiatief van Marek Skonieczny, Martijn Wismeijer en Arthur Rommes die werden geïnspireerd door Tel Aviv Bitcoin Embassy. Sindsdien zijn er diverse kleinschalige evenementen gehouden.

Maar Marek Skonieczny en zijn twee partners lagen elkaar niet goed. Skonieczny ergerde zich publiekelijk aan de Bitcoin Wednesdays, die in zijn ogen te veel een promotie waren, onder meer voor Bitonic. ‘Ze zeggen dat ze een marktplaats zijn, maar hebben geen orderboek. Soms duurt het een week voordat je geld op de rekening ziet staan. Er zijn mensen die Bitonic misbruiken voor oplichting.’

De bitcoin-handelaar Bitonic was samen met Stichting Bitcoin Nederland en advocatenbureau Solv vorig jaar in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Overijssel dat Bitcoin voor de Nederlandse wet geen geld is. Ook dat vond Skonieczny geen verstandige actie, omdat alle Nederlandse bitcoin initiatieven dan een vergunning zouden moeten aanvragen.

Met name Wismeijer was behoorlijk pissig over deze kritiek. Die vond dat Skonieczny aanstuurde op een splijting van wat toch al een kleine gemeenschap was. Op 6 maart werd Skonieczny officieel geschorst door Bitcoin Embassy Amsterdam. Formeel vanwege het feit dat hij geen openheid van zaken had willen geven over de sponsorgelden die in een apart fonds in de vorm van een virtuele portemonnee zouden worden onderbracht, iets dat nooit van de grond is gekomen.

Skonieczny had ook de volledige controle over de website en de sociale media. Wismijer moest zelfs een klacht indienen bij beheerorganisatie SIDN om weer zeggenschap te krijgen over het DNS-adres van de website. Niettemin ging Skonieczny op twee oudere domeinen verder met Bitcoin Embassy.

Toen Skonieczny zich twee dagen na zijn schorsing toch weer vertoonde op een evenement van de Embassy aan de Zeedijk, belden Wismijer en Rommes de politie om hem te verwijderen. Die bleef echter voor het café staan om bezoekers aan te spreken, waarop de politie hem alsnog wegstuurde.

Skonieczny is inmiddels zijn eigen ambassade begonnen, in een Argentijns restaurant recht tegenover het Hofje van Wijs. Die ziet geen enkel bezwaar in meerdere initiatieven. ‘Het pas bij de decentrale opzet van Bitcoin.’ Maar Wismijer denkt daar anders over: ‘Er is maar een echte Bitcoin Embassy in Amsterdam en daar maakt Skonieczny geen deel van uit.’

Nederlands’ grootste bijeenkomst voor zowel Bitcoin beginners als gevorderden is Bitcoin Wednesday, op woensdag 1 april in Pakhuis de Zwijger.

Deel dit bericht

7 Reacties

Poppe Wijnsma

Dit geeft aan hoe Bitcoin aan intriges ten onder zal gaan. Geen wettige status dus de geweldige internationale mogelijkheid van witwassen.

Martijn Wismeijer (on behalf of BitcoinEmbassy.nl)

@Poppe. Dat ben ik niet met u eens. Bitcoin is een protocol, net als pop3, imap, http, etc protocollen zijn die gebruikt worden voor mail, web, etc. Bitcoin is enerzijds een op geld lijkende digitale waarde ( “currency like ” ) anderzijds is het een peer-to-peer computer en software netwerk dat gebruik maakt van deze zogenaamde Blockchain tehcnologie. Wij betreuren de onjuiste en onvolledige beeldvorming in de media dat Bitcoin louter gebruikt zou worden voor criminele doeleinden‏.

Bitcoin en de daaraan verbonden blockchain technologie maken het mogelijk centrale opslag van bijvoorbeeld vertrouwelijke en persoonlijke gegevens op een centrale server te vervangen door een gedecentraliseerd netwerk van onderling verbonden computers. Dit heeft de afgelopen jaren een kleine revolutie veroorzaakt over de manier waarop wij denken over financiele systemen en zal de komende jaren het informatielandschap ingrijpend veranderen. ( http://www.nrcq.nl/2015/03/27/waarom-samsung-ibm-intel-ing-en-rabobank-allemaal-in-deze-technologie-investeren of bijvoorbeeld: http://blogs.wsj.com/moneybeat/2015/03/29/interest-in-bitcoin-grows-on-wall-street/ )

De Bitcoin Embassy Amsterdam (www.bitcoinembassy.nl) is een beroepsvereniging bestaande uit Experts en Professionals‏ in de digital currency sector. Zie hiervoor ons mission statement. ( https://bitcoinembassy.nl/mission-statement/ ) Tevens bieden wij daarom ook mogelijkheden voor studenten en vrijwilligers ( https://bitcoinembassy.nl/bitcoin-students-interns-volunteers-inquiries-papers-projects/ ) en zijn wij actief als startup incubator ( https://bitcoinembassy.nl/tag/start-up-incubator/ ) en hoewel wij ons ervan bewust zijn dat er mensen met een minder goede bedoelingen zijn in de Bitcoin gemeenschap (evenals dat er mensen zijn met minder goede bedoelingen die email gebruiken) zijn wij bij de Bitcoin Embassy Amsterdam de mening toegedaan dat een open en transparante beroepsvereniging dit sort individuen zal weren.

Wij hebben verder niet aan dit eMerce artikel meegewerkt en ook vooraf geen contact gehad. Het artikel bevat een aantal onvolkomenheden zoals bijvoorbeeld:

Blocktrail is geen, en is ook nooit sponsor geweest van de Bitcoin Embassy. De werknemers van Blocktrail BV ( http://www.blocktrail.com ) die op de website van Mr Skonieczny staan zijn daar zonder voorafgaande toestemming op gezet.

“diverse evenementen gehouden, zoals van OpenBazaar en BitPay.” Onjuist. Er heeft nog nooit een evenement plaatsgevonden onder die naam. OpenBazaar is een handelsmerk van https://openbazaar.org/ en wordt zonder toestemming door Mr Skonieczny gebruikt op zijn web site. Bitpay is een handelsmerk van Bitpay inc. en hebben ook nog nooit een evenement gehouden in de Bitcoin Embassy.

Met Bitonic B.V. hebben wij (MrBitcoin, Bitcoin Embassy, Martijn Wismeijer) geen enkele relatie in tegenstelling tot wat het artikel beweert. Bitonic B.V. ( bitonic.nl ) is een gerenommeerde onderneming die onder andere overheidsinstellingen en opsporinginstanties adviseert en informeert over Bitcoin en Blockchain ( peer-to-peer netwerken ) e.d.

Het was voor ons onacceptabel dat de goede naam en faam en integriteit van deze onderneming, alsmede de organisatie Bitcoin Wednesday van de heer Richard Kohl door dhr. Marek Skonieczny zo openlijk in twijfel werd gebracht. Dhr. Skonieczny‏ sprak in het interview op persoonlijke titel, zonder enig voorafgaand overleg met ons, doch wekte de‏ indruk namens de Bitcoin Embassy Amsterdam te spreken‏.

Bitcoin Wednesday ( bitcoinwednesday.com ) is de oudste en grootste organisatie in Nederland en vervult een belangrijke rol‏ op het gebied van voorlichting en het verzorgen van voordrachten met tal van sprekers uit binnen en buitenland die‏ over nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van Bitcoin, Blockchain technologie, peer-to-peer netwerken en andere digitale betaal ontwikkelingen‏ komen praten.

De Bitcoin Embassy Amsterdam Association ( http://www.bitcoinembassy.nl ) is een non profit organisatie die juist kleinschalige bijeenkomsten, studie bijeenkomsten organiseert‏ waar gesproken, gediscussieerd en gewerkt wordt aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Daarnaast willen wij een incubator rol vervullen.

Voor meer informatie over (gratis!) lidmaatschap van de Bitcoin Embassy Amsterdam: https://bitcoinembassy.nl/#membership

Jan Libbenga (Emerce)

Dank voor de aanvulling. We zijn afgegaan op de berichtgeving van Cointelegraph en de sites van de diverse organisaties. De onjuistheden die in de Cointelegraph artikelen stonden (of werden opgetekend uit de mond van Skonieczny) zijn bij deze gecorrigeerd.

Rogier (BitKassa)

@Poppe Wijnsma: Helemaal niet, het aardige van Bitcoin is juist het decentrale karakter, waardoor er helemaal geen wettige status nodig is. Goud had ook geen wettige status nodig om duizenden jaren als prima vorm van geld te fungeren.

En de meningsverschillen binnen de Bitcoin community zijn aan de ene kant te betreuren, maar aan de andere kant ook onderdeel van een democratisch ontwikkelingsproces. Bij Bitcoin past geen top down hiërarchie. En bovendien zijn organisaties zoals de Bitcoin Foundation, Bitcoin Embassy, enzovoort, wel deel van het ecosysteem om Bitcoin heen, maar geenszins nodig voor de ontwikkeling of het functioneren van Bitcoin zelf.
Ik denk dat we wel kunnen stellen dat het alleszins beter is dan financieel systeem dat (nota bene tot de creatie van geld aan toe!) geheel in handen is van een besloten clubje private bedrijven die alleen een commercieel eigenbelang dienen.

Overigens zou diezelfde bankensector al láng aan intriges, corruptie, fraude en mismanagement ten onder zijn gegaan, ware het niet dat zij “too big to fail” worden geacht en met miljarden belastinggeld aan de macht zijn gehouden. De opkomst van een technologie als Bitcoin kan dat onrecht goedmaken.
Door de ingenieuze constructie van Bitcoin wordt de huidige eenzijdige controle en macht over fiat geld vervangen door transparantie en publieke controle. Lijkt mij een gezonde ontwikkeling – maar wie liever naar de pijpen van bankiers blijft dansen is daar natuurlijk vrij in.

Jeffrey Zanoni

Altijd dezelfde “argumenten”; bitcoins worden gebruikt door criminelen, witwassen, drugs etc… De meest gebruikte valuta voor criminelen zijn nog altijd euro’s, dollars en andere munten.
Schaduwbedrijven worden ook nog steeds gebruikt om geld wit te wassen en hier wordt ook weinig tegen gedaan omdat het immers ook geld in het laatje brengt. Moeten we nu de KVK sluiten?

Bankrekeningen worden nog steeds dagelijks geplunderd. Banken stellen alleen de rekeninghouders schadeloos in dat geval. De eerste Bitcoin bank(en) doen dat inmiddels ook.

Het huidige systeem werkt ook niet bepaald gezien we de afgelopen 50 jaar gemiddeld elke 7 jaar een financiele crisis hebben gehad. Bitcoin is misschien wel, misschien niet DE oplossing – echter zou iedereen meer openminded moeten zijn als het gaat om innovaties, ook in het financiele landschap.

mez

wie heeft bitcoin classic ack gegeven?
De huidige formatie of Mr Marek Skonieczny?

Meerveld - MeerveldMedia

Hoe gaat het met Arthur Rommes ? ?? Zeker ruim 10 jaar niet gezien ben benieuwd hoe het gaat met hem ??

Groet
Ron Meerveld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond