Deel dit artikel
-

Amsterdamse Fairphone ‘echt duurzaam’

De Amsterdamse ondernemer Bas van Abel lanceert de eerste duurzame en eerlijk geproduceerde smartphone ter wereld: de Fairphone. Het is een antwoord op bestaande smartphones die vaak onder slechte arbeidsomstandigheden worden gemaakt en tot e-waste leiden.

De voorverkoop begint deze week. Meer dan twaalfduizend mensen hebben ingetekend voor de telefoon, die in het najaar geleverd zal worden. Van Abel had minimaal 5000 inschrijvingen nodig.

De Fairphone bestaat niet uit grondstoffen als tin en kobalt die veelal onder belabberde arbeidsomstandigheden worden gewonnen en soms zelfs bijdragen aan de instandhouding van gewapende conflicten, met name in Congo. De batterij kan makkelijk vervangen worden.

De Android-telefoon, die al eens werd gepresenteerd op het Amsterdamse media- en technologiefestival Picnic (pdf), begon drie jaar geleden bij Waag Society als een ‘campagne voor bewustwording’ rond misstanden in de telefoonindustrie. Uiteindelijk besloot Van Abel dat het beter was om zelf zo’n schoon toestel te ontwikkelen, samen met het zevenkoppige team van Waag Society in Amsterdam, non-profitorganisatie ActionAid en conceptbureau SchrijfSchrijf. Private investeerders stopten er zo’n 400.000 euro in.

Het toestel gaat 325 euro kosten – duurder dan aanvankelijk was begroot – en KPN wordt een van de eerste afnemers. Met een aantal andere providers is Fairphone in onderhandeling, zo vertelde Van Abel zaterdag in Het Parool. Een Chinees staatsbedrijf gaat de telefoon in productie nemen. Daar zouden acceptabele arbeidsomstandigheden gelden.

Bas van Abel spreekt volgende week op Mobile Convention in Amsterdam.

Deel dit bericht

3 Reacties

Robert

Hoe nobel ik de gedachte ook vind, en hoe knap het is om een goede smartphone bedacht, geproduceerd en verkocht (KPN) te krijgen, lijkt mij ‘sustainability’ geen business model.

Dat is wrang, maar tegelijkertijd realistisch….

chef

de ecte entrepenuer: “When there is no solution, make one”. Ik wil er ook een, FANTASTISCH, natuurlijk is het haalbaar, als we maar willen, en ja nu moeilijk, over 5 jaar normaal. Ik was ca 30 jr (1983) geleden eerste draagbare PC gebruiker, de burgerij zei Naah..? Nu allemaal een of twee in bezit. Idem een vd eerste mobiele teelfoon AT2 gebruiker (1985, het antwoord was nnaah: waarom? Nu allemaal mobiel. Als eerste pocket pc gebruiker 1992 jr geleden.. nee, naah, niet echt..of het moet de notebook zijn 5 jaar geleden de iPhone gebruiker was het naaah, nu loopt heel de burgerij ermee als cool, en ja een beetje gekke app, maar echt alles eruit trekken, naah. Nu de W8 phone, best wel goed hoor, maar natuurlijk naaah. Jammer dat de Fairphone Android is, mss juist daarom, naahh. W8 gaat te ver voor de meeste, maar Bill had het graag gezien. Misschien herkansing?

Alexandra

Fantastisch! Eindelijk mensen die de ‘status quo’ uitdagen en in praktijk durven brengen om te bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is. Phonebloks is ook zo’n goed idee wat hier op aansluit.

@Robert – ‘sustainability’ is geen business model nee, maar wel een manier van ondernemen dat tot succesvolle business models leidt. Bedrijven en mensen die vast zitten in de oude manier van denken, hebben helaas nog wat moeite om te dit te (willen) zien. Iets waar bedrijven met grote belangen om de status quo nog zo lang mogelijk vast te willen houden maar al te graag gebruik van maken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond