Deel dit artikel
-

Android smartphones helpen Sony aan winst

De sterke vraag naar Android smartphones heeft Sony aan een kwartaalwinst geholpen. Het bedrijf  heeft over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar omgerekend 35 miljoen winst geboekt, tegen een verlies vorig jaar.

Het is vooral de Xperia Z die tot het succes heeft bijgedragen. De totale omzet uit de mobiele tak groeide met 36,2 procent, deels door prijsverhogingen van toestellen. Ook op de thuismarkt zijn de smartphones van Sony in trek.

Maar zoals bijna gebruikelijk bij het Japanse bedrijf doen niet alle onderdelen het goed. Er werden bijvoorbeeld tien procent minder camera’s verkocht, hoewel de divisie nog altijd zo’n 82 miljoen dollar opbrengt. De game-afdeling noteerde bij een gelijkblijvende omzet een verlies van omgerekend 149 miljoen dollar, maar dat komt mede door R&D-kosten voor de aanstaande Playstation 4.

Sony verwacht het komende jaar fors minder televisies te verkopen. In het fiscale jaar, dat maart 2014 eindigt, hoopt men 42 miljoen smartphones te verkopen, vijftien miljoen televisies, tien miljoen Playstations en vijf miljoen draagbare spelcomputers (PSP en Vita).

Sony heeft nog een lange weg te gaan met zijn televisies. De afgelopen negen jaar hebben die alleen maar voor verlies gezorgd. Sony was ooit de derde televisiefabrikant op de wereldmarkt, maar is gemeten naar omzet ingehaald door TCL (China) en Sharp (Japan).  Sony hoopt marktaandeel terug te veroveren met zogenoemde 4k-toestellen.

Aandeelhouder Third Point LCC, met een belang van 6,9 procent, wil overigens dat Sony zijn entertainmentactiviteiten apart naar de beurs brengt, maar de Sony top voelt daar niks voor.

Sony en Pansonic hebben eerder deze week laten weten dat zij gezamenlijk zullen werken aan de opvolger van Blu-ray. De nieuwe optische schijf met 300 Gb aan data-opslag is in eerste instantie bedoeld voor professioneel gebruik.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond