Deel dit artikel
-

Anker: weg ongemak

Het begon met een kapotte accu van zijn laptop en het spaargeld van zijn moeder. Steven Yang kon in 2011 geen betaalbare nieuwe accu voor zijn laptop op internet vinden. En dus besloot hij zelf accu’s te gaan fabriceren en richtte Anker op.

Sindsdien kochten miljoenen computer- en vooral telefooneigenaren een accu bij hem. In 2017 stapte Anker via kabels en opladers over naar – tja – van alles. Amazon.com speelde daarbij een cruciale rol. Yang had ondertussen in de gaten dat dat niet enkel een verkoopkanaal was, maar ook een perfect middel voor marktonderzoek. Klanten vertellen in de recensies immers precies wat wel en niet klopt en waar ze nog meer behoefte aan hebben.

Anker is geen bedenker, maar een goede volger. De producten onderscheiden zich in brede ondersteuning van standaarden, onafhankelijkheid en betaalbaarheid. Dus: de hardware praat met Apples én Googles ecosystemen. En: geen gedwongen upsells voor essentiële cloudopslag (ahum, JBL, Apple, Ring en Nest).

Onlangs bracht Anker zijn nieuwste product uit: de Indoor Cam 2K Pan and Tilt (foto). Een paar extra ogen in je huis. Beveiliging met een app voor maar vijftig euro.

En precies dat is de rode draad in het verhaal van Anker: goede, betaalbare elektronica. Onder het paraplumerk Eufy levert het tegenwoordig ook camera’s, deurbellen, weegschalen, smart speakers, koptelefoons, security cams, licht en zelfs stofzuigers.

Diversificatie
Niet meer Amazon-only? Anders dan bijvoorbeeld bol.com is Amazon wél een concurrent met de verkopers op zijn eigen marktplaats. Het exploiteert namelijk onder aparte merknamen eigen producten. Anker diversifieerde daarom zijn distributie en is nu ook te vinden bij de grote webwinkels in tal van landen.

Marktonderzoek
Marketing, fullfillment en e-commerce doet Anker niet zelf. Tot vrij recent verliep dat allemaal via Amazon. Dat platform is altijd een superbelangrijke thermometer in de markt geweest. Anker onderzoekt er namelijk producten, kosten en potentie, maar kijkt ook naar het concurrerend landschap, prijzenniveaus en gebruikt het om nieuwe productgroepen te ontdekken.

Appje erbij?
Heerlijk aan de hardware van Anker is de software. De apps zijn namelijk geen bijproduct, maar net zo belangrijk als het tastbare product. De interfaces zijn verzorgd en functioneel, geven controle over dataopslag, instellingen en voorkeuren. Apps worden blijvend bijgewerkt. Iets dat andere hardwaremakers nog wel eens vergeten.

Beursgenoteerd
Sinds 24 augustus 2020 staat Anker in Shenzhen aan de beurs Stock Exchange. Het bedrijf verwacht het jaar af te sluiten met een omzet van een miljard dollar. Moeder Yang heeft een aardig rendement op haar tien jaar geleden geïnvesteerde spaargeld.

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#179).

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond