Deel dit artikel
-

ANP wil geld van Google en Facebook

Persbureau ANP en acht Europese collegabureaus willen geld zien van internetgiganten als Facebook en Google omdat zij financieel profiteren van de journalistieke investeringen die de bureaus doen.

Dat zeggen de persbureaus in een gezamenlijke bijdrage die gisteren verscheen in de Franse krant Le Monde. De Amerikaanse internetgiganten hebben geen nieuwsredacties, doen geen onderzoek en checken nergens feiten. Toch zijn het mediabedrijven die nieuws van derden inzetten om er zelf beter van de worden.

Naast het ANP schrijven ook het AFP (F), DPA (D), Press Association (VK), EFE (ES), Ansa (IT), TT (SE), Belga (B) en APA (AT) mee.

De bureaus willen dat de internetgiganten een vergoeding voor gebruik van hun copyright gaan betalen. Daarvoor zouden op Europees niveau nieuwe regels moeten worden opgesteld, een onderwerp waarover de EU nu discussieert.

Mediabedrijven beklagen zich steeds luider over het feit dat Facebook en Google veel reclamegeld inpikken. Dat geld zou normaalgesproken naar de echte nieuwsmakers en -uitgevers toe gaan, niet naar de verspreiders.

Foto: Christopher Cook (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Hello Green

Hallo lezers van Emerce.
Bedrijven kiezen er toch ook zelf voor om indexeren te worden in Google News.
Dit is een eigen keuze en niet verplicht alles nieuwswebsite!

jg

Dit heeft al eerder gespeeld in Frankrijk waarna Google de betreffende zoek resultaten verwijderde. Grote verontwaardiging, discriminatie, machts misbruik en zo verder. Het was niet de bedoeling dat Google stopte met de verspreiding, het was de bedoeling dat Google betaalt voor de verspreiding. Zoiets als een postbode die betaalt voor het mogen rondbrengen van de post. Met andere woorden men probeert mis management en gebrek aan visie te compenseren door het uitzuigen van anderen. Zoals Hello Green al aangaf, als ze dit niet willen kunnen ze het heel eenvoudig op hun site aangeven.

Olivier

JG en Hello Green, dit gaat iets verder dan opgenomen worden in Google News, erger nog daar heeft het helemaal niks mee te maken. Maar goed je hebt gereageerd … +1

jg

@Oliver

En waar gaat het dan nog verder om en als het niet om o.a. Google news gaat. Zonder Google news verdient Google niet aan het nieuws. Een nieuwsbron die het daar niet mee eens is kan dit per direct, zelfs zonder verder contact met Google, blokkeren. Google indexeert het nieuws en verleent daarmee een service waarmee ze verdienen. In feite wordt een nieuwssite dankzij Google meer bezocht (en krijgt daardoor dus meer reclame inkomsten) dan wanneer Google ze niet indexeert (vandaar de verontwaardiging van de Fransen toen Google stopte met indexeren en dus verdienen). Een internet provider kan abonementen verkopen omdat klanten o.a. het nieuws lezen via het internet, moeten die dus ook maar gaan betalen ?

IONCLEAN

Er gaat zoveel geld om in de Media, waarom niet een eerlijke manier proberen te vinden, waar alle partijen tevreden mee zijn?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond