Deel dit artikel
-

Ant Group lanceert blockchain handelsplatform, beursgang volgende maand

Ant Group, eigenaar van Alipay, heeft een handelsplatform gelanceerd in de aanloop van zijn ‘blockbuster’ beursgang.

Het platform, Trusple, is gebaseerd op blockchain en brengt aanbieders en afnemers bij elkaar. Trusple kan voor allerlei contracten worden gebruikt, onder meer door verkooppartners van marktplaatsen als AliExpress. De betalingen lopen via Antchain, uiteraard ook onderdeel van Ant Group.

Topman Jack Ma heeft het papierwerk ingediend voor de beursgang volgende maand. Het wordt mogelijk de grootste IPO ooit. De aandeelhouders hopen 35 miljard dollar op te halen.

Zestien jaar leden was het toenmalige Ant Financial nog een obscure betaaldienst in de schaduw van Alibaba. Het verklaart ook de naam Ant. ‘Klein maar krachtig’.

De betaaldienst was nodig omdat bij de start van Alibaba weinig Chinezen bankkaarten of credit cards hadden waarmee ze online konden betalen. Alipay moest in deze leemte voorzien. Het fungeerde als een soort intermediair tussen aanbieders en kopers. Jack Ma kreeg regelmatig te horen dat niemand de dienst zou gebruiken.

Dat is heel anders gelopen. Alipay telt 711 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en verwerkt jaarlijks zo’n 17,2 biljoen dollar aan betalingen. De Alipay app, gelanceerd in 2009, is goed voor meer dan de helft van alle mobiele betalingen in China. Rivaal Tencent zit met WeChat Pay en QQ wallet op veertig procent.

Maar Alipay is meer dan betalen. Je kunt er ook leningen mee afsluiten, investeren in aandelen of het salaris voor het persoon mee betalen. Er is ook een spaarproduct Yu’e Bao, met een minimale inleg van 1 yuan (15 dollarcent). Inmiddels met 49 miljoen gebruikers en een gezamenlijke inleg van ruim 36 miljard dollar.

Controversieel is het onderdeel Sesame Credit, vergelijkbaar met het Bureau Krediet Registratie. Ant heeft veel data over het betaalgedrag van Chinezen, zij het dat de gegevens veel breder worden ingezet, zelfs voor datingprofielen (zodat je zeker weet dat je date het etentje kan betalen).

In 2011 werd Alipay losgekoppeld van Alibaba en sinds 2014 is het onderdeel van de Ant Group. Jack Ma, die eerder afscheid nam van Alibaba, is de grootste aandeelhouder. En nu is Alipay op papier 200 miljard dollar waard.

Omdat Alipay voornamelijk door Chinezen wordt gebruikt, gaat Ant Group in eerste instantie alleen in Hong Kong en Sjanghai naar de beurs. Alibaba koos destijds voor een Amerikaanse notering.

Het belooft als gezegd de grootste tech IPO ooi te worden. Alibaba brak in 2014 het record met een IPO van 26 miljard dollar, in 2018 werd Alibaba ingehaald door Saudi Aramco met ruim 28 miljard, maar Ant Group gaat er flink overheen met 35 miljard.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond