Deel dit artikel
-

Antea Group laat robothond Spot inspecties uitvoeren

Antea Group is het allereerste ingenieurs- en adviesbureau en vermoedelijk het enige bedrijf in Nederland dat de robothond van Boston Dynamics gaat inzetten voor zijn dienstverlening.

Spot loopt op vier poten, zit boordevol sensoren en laat zichzelf zelfstandig uit. De robot is ontwikkeld door het Amerikaanse Boston Dynamics en werd vorig jaar in productie genomen.

Spot kan taken uitvoeren die voor mensen gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan inspecties in een omgeving waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Of aan locaties die voor mensen lastig toegankelijk zijn. Spot is zelflerend en kan zelfstandig werken. Hij kiest zelf z’n routes en neemt moeiteloos de trap.

De komende maanden wordt Spot ingewerkt bij klanten. De focus ligt hierbij in eerste instantie op inspectiewerkzaamheden op het gebied van brand-, milieu- en machineveiligheid.

De komst van de robothond past in het zogeheten 1001-Dagenplan van Antea Group. Met dit plan wil het bureau de komende jaren onder andere zijn innovatiekracht vergroten.

Boston Dynamics, ooit onderdeel van Google moeder Alphabet, begon vorig jaar met de verkoop van zijn vierbenige robothot. In december werd bekend dat Hyundai de robotmaker zou overnemen voor iets minder dan 1 biljoen won (omgerekend ruim 758 miljoen euro).

Het bedrijf, dat al sinds 1992 bestaat, is ook de maker van Atlas, een mensachtige robot op twee benen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Stef Bouwhuis - Intellicom BV

Zou de robothonden ook niet gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld de Rotterdamse Haven. We zijn een drugsland geworden en door omkoopbare en bedreigde mensen controletaken te geven in de havens loopt het de spuigaten uit. Robots kan je op afstand vanuit een veiligheidscentrale monitoren en om daar bedreiging, afpersing en omkoping te voorkomen kan je dan werken met wisselende teams van minimaal 2 mensen (4-eyes-principe), die monitoren en acties kunnen opstarten. Datzelfde geldt natuurlijk voor spinachtige kleine robots die je containers en vrachtwagens in kan sturen om deze tot in de kleinste gaatjes te controleren op contrabande en bijvoorbeeld gesmokkelde mensen. De overheid en de douane moeten hier groots op inzetten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond