Deel dit artikel
-

Antivaxxers kaapten posteractie artsenfederatie

Antivaxxers en aanhangers van QAnon complotten hebben de posteractie #ditismijnzorg van de artsenfederatie flink ontregeld. Een dag voordat die begon is de bijbehorende hashtag door complotdenkers en coronasceptici gekaapt, zo blijkt uit een reconstructie van Pointer (KRO-NCRV).

De posteractie, betaald uit ledengeld van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, was bedoeld als positief gebaar naar de zorgmedewerkers. Vanaf maandag 2 november om 15.00 uur konden mensen op de site ditismijnzorg.nl ook hun eigen poster maken.

Op 30 oktober begon evenwel een stroom desinformatie op gang te komen, waarin allerlei QAnon-complotten werden aangehaald. In de twee weken daarna werden ruim 10.000 tweets onder de hashtag geplaatst.

Artsen staan nu enkel met hun voornaam op de poster om acties van online trollen te voorkomen. En vooraf gaven twee prominente artsen al aan dat ze niet mee wilden doen omdat ze werden bedreigd.

Pointer suggereert dat Willem Engel, boegbeeld van de organisatie Viruswaarheid, de actie in gang heeft gezet. Deze ontkent. Over de posteractie zegt Engel zelf te zijn getipt via zijn eigen netwerk. Hij omschrijft zijn tipgevers als ‘bezorgde burgers’ die de actie van de KNMG niet waardeerden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond