Deel dit artikel
-

AOL wordt opgesplitst

Time Warner wil zijn internetdochter America Online (AOL) opsplitsen. De advertentie-activiteiten krijgen een aparte status naast de activiteiten voor internet toegang.

Dat heeft Time Warner topman Jeffrey Bewkes woensdag aangekondigd. De opsplitsing zal zeker nog enkele maanden in beslag nemen. Mogelijk zal Time Warner zijn belang in AOL verder verminderen door onderdelen af te stoten. Het bedrijf is voor 84 procent eigenaar van AOL.

America Online zag zijn omzet in het vierde kwartaal teruglopen met 32 procent. Zeker 740.000 abonnees namen afscheid van het bedrijf, ooit de grootste internet aanbieder op de Amerikaanse markt. Niettemin steeg de winst met 29 procent dank zij toenemende advertentie-inkomsten Voor het eerste kwartaal van 2008 voorziet het bedrijf nauwelijks groei meer.

AOL kende in de jaren negentig een fenomenale groei doordat veel Amerikanen online gingen en de software gebruikersvriendelijk was voor beginnende gebruikers. Met de komst van breedband internet verloor AOL snel marktaandeel. Ruim voor die tijd lijfde het bedrijf nog het browserbedrijf Netscape in.

In januari 2001 kondigden AOL en Time Warner een fusie aan, maar al snel werd duidelijk dat Time Warner flink leed door enorme waardeverliezen van de AOL bezittingen. Saillant detail is dat Google vijf procent van de aandelen van AOL heeft.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond