Deel dit artikel
-

AP: onderwijs mag sociale media alleen inzetten met duidelijke afspraken

Onderwijsinstellingen mogen sociale media alleen inzetten als zij duidelijke afspraken maken met socialemediabedrijven over wat er met de gegevens van studenten en docenten gebeurt. Lukt het niet om zulke afspraken te maken? Dan kan een onderwijsinstelling het betreffende sociale medium beter niet gebruiken, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Dat schrijft de AP in een advies aan een onderwijsinstelling die een bepaald socialemediaplatform wilde inzetten. De onderwijsinstelling wilde onder meer met toestemming van studenten en docenten hun foto’s en verhalen posten op het sociale medium. Bijvoorbeeld om nieuwe studenten te trekken en te communiceren met de huidige studenten.

De AP constateert in het advies dat er flinke risico’s kunnen zijn. Sociale media zijn bedrijven met eigen belangen. Bijvoorbeeld het verkopen van advertenties gebaseerd op nauwkeurige profielen van mensen. Wellicht inclusief gegevens over hun gezondheid, politieke voorkeur en andere zeer persoonlijke zaken.

Zo moet duidelijk zijn welke partij verantwoordelijk is voor de naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Wie verwijdert een foto zodra een student dat wil? Wie zorgt ervoor dat de foto niet voor iets anders wordt gebruikt? Wolfsen: ‘Je moet weten waar je aan kunt kloppen als jij je recht wil halen. Is dat bij je school of universiteit? Of is dat bij het socialemediabedrijf? Dat moet duidelijk zijn.’

Ook is het belangrijk dat het platform de persoonsgegevens veilig bewaart. Is dat buiten de Europese Economische Ruimte, dan moet het niveau van gegevensbescherming vergelijkbaar zijn met dat van de AVG. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat persoonsgegevens veilig zijn, ook in landen die geen wet als de AVG kennen. Vaak houdt dit in dat de onderwijsinstelling afspraken moet maken met het platform, maar soms is ook dat niet genoeg. Dan is het verboden om het platform te gebruiken. In landen waar de rechtsstaat niet goed gewaarborgd is, is het zeer de vraag of zulke afspraken stand houden. Het is dan ook zeer twijfelachtig of het rechtmatig is daar persoonsgegevens van mensen in de EU op te slaan.

Tot slot is het belangrijk dat een onderwijsinstelling studenten en docenten op de juiste manier toestemming vraagt voor het gebruik van hun persoonsgegevens. Dat betekent onder meer dat mensen precies moeten weten waarvoor ze toestemming geven.

De AP adviseert alle onderwijsinstellingen in Nederland hun socialemediagebruik tegen het licht te houden. En waar nodig afspraken te maken met de platforms die ze gebruiken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond