Deel dit artikel
-

AP rondt controle ziekenhuizen en zorgverzekeraars af

Alle door de Autoriteit Persoonsgegevens gecontroleerde ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben inmiddels een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aangesteld.

Het beleid liet na een eerste controle bij bijna 25 procent van de organisaties nog te wensen over: bij 17 ziekenhuizen en twee zorgverzekeraars trof de AP geen contactgegevens op hun website. Het is verplicht een direct telefoonnummer of e-mailadres te vermelden waarmee de FG te bereiken is. De naam van de FG is niet noodzakelijk.

Van de organisaties die wel contactgegevens op hun website vermelden, vond de AP aanvankelijk bij drie ziekenhuizen en 1 zorgverzekeraar geen direct e-mailadres of doorkiesnummer.

Sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) controleert de AP onder meer steekproefsgewijs of vereisten uit de privacywetgeving worden nageleefd. Zo controleerde de AP eerder overheidsorganisaties op FG’s en deed de AP een steekproef bij grote private organisaties om te onderzoeken of zij een register voor verwerkingsactiviteiten bijhouden.

Sinds 25 mei 2018 geldt de nieuwe Europese privacywetgeving, de AVG. Onderdeel hiervan is dat sommige organisaties, zoals ziekenhuizen en zorgverzekeraars, een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) moeten aanstellen die binnen de organisatie toezicht houdt op naleving van de AVG.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond