Deel dit artikel
-

De AP wil weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich zorgen om de omgang met persoonsgegevens bij organisaties die gebruikmaken van generatieve artificiële intelligentie (AI), zoals ChatGPT. Als eerste heeft de AP software-ontwikkelaar OpenAI per brief om opheldering gevraagd over chatbot ChatGPT. De AP wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem.

In algoritmes en AI worden vaak persoonsgegevens gebruikt. Dit betekent dat het gebruik van algoritmes moet voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AP houdt daar toezicht op.

ChatGPT is een chatbot die ogenschijnlijk overtuigende antwoorden kan geven op veel verschillende vragen. Gebruikers kunnen ChatGPT bijvoorbeeld vragen hun wiskundehuiswerk te doen of computercode te schrijven, of kunnen de chatbot gebruiken om advies te vragen bij relatieproblemen of medische kwesties. In Nederland maakten alleen al in de eerste 4 maanden na de lancering 1,5 miljoen mensen gebruik van de chatbot.

ChatGPT is gebaseerd op een geavanceerd taalmodel (GPT) dat is getraind met data. Dat kan door data te verzamelen die al op internet staan, maar ook door de vragen die mensen stellen op te slaan en te gebruiken. Die data kunnen gevoelige en heel persoonlijke informatie bevatten, bijvoorbeeld als iemand advies vraagt over een echtelijke ruzie of over medische zaken.

De AP wil van OpenAI weten of de vragen van mensen worden gebruikt om het algoritme te trainen, en zo ja, op welke manier. Ook heeft de AP vragen over de manier waarop OpenAI persoonsgegevens van internet verzamelt en gebruikt. Verder heeft de AP zorgen over informatie over mensen die GPT ‘genereert’ door antwoorden te geven op vragen.

Ook andere privacytoezichthouders in Europa maken zich zorgen over ChatGPT en vinden een gezamenlijke aanpak noodzakelijk. De privacytoezichthouders in Europa hebben dan ook een ChatGPT-taskforce opgericht binnen hun samenwerkingsverband, de European Data Protection Board (EDPB), om informatie uit te wisselen en acties te coördineren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond