Deel dit artikel
-

Apple: 100 miljoen e-boeken gedownload uit iTunes-winkel

Consumenten hebben in minder dan een jaar meer dan 100 miljoen digitale boeken gedownload uit Apples iBookstore. Random House, uitgever van boeken van auteurs als Stieg Larsson en Danielle Steel, besluit nu ook boeken via Apple te gaan verkopen.

Dat maakte Apple-baas Steve Jobs gisteren bekend in de marge van de presentatie van de nieuwe iPad. De iPad is, met de iPhone, de primaire drager van digitale boeken van Amerika’s zes grootste uitgevers. Enkel Random House met diens 17.000 titels ontbrak nog aan het assortiment.

Sinds de opening van iBookstore, een jaar geleden, hebben 2.500 uitgevers zich aangesloten op de downloadwinkel. Ze publiceren boeken in 20 categorieën.

Vooralsnog bedient Apples boekwinkel enkel klanten consumenten in Amerika en een enkel land daarbuiten. De volle potentie van iBookstore komt nog niet tot uitdrukking omdat Apple van land tot land moet onderhandelen met uitgevers over de rechten en vergoedingen. Het is wel mogelijk om de iBooks-applicatie te downloaden in Nederland. Het is voor lokale uitgevers nog niet mogelijk om Nederlandse boeken aan het Nederlandse publiek te verkopen.

Eind 2010 circuleerden er in Nederland 350.000 ereaders en tablets, volgens cijfers van marktonderzoeker GfK.

Uit de financiële rapportages van uitgevers als Penguin en Bloomsbury bleek eerder deze week dat zijn respectievelijk 6 en 10 procent van hun omzet realiseren met de verkoop van digitale boeken.

Uitgevers en boekwinkels proberen tegenwicht te bieden aan Apple door eigen ereaders en apps met digitale boekwinkels uit te brengen.

Ook op deze markt is Google een opkomende partij. Het zoekbedrijf exploiteert de site Books.google.com. Daar kunnen uitgevers hun boeken in Google schappen, en zoekindex, leggen. Voor de verkoop van boeken wordt doorverwezen naar externe online boekwinkels. Google verdient alleen geld met reclame rondom de zoekresultaten uit boeken. In de afgelopen dagen verscheen een Android-versie van Books, waarmee consumenten digitaal gekochte boeken in de Google-app kunnen lezen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Stefan Smit

Interessant om te lezen dat er veel boeken zijn gedownloaded. Teleurstellend is echter het feit dat het alleen nog om de Amerikaanse markt gaat. Het wordt tijd om de lokale markten te bedienden, dan kan het pas echt goed groeien. Maar wie heeft hierin het voortouw; Apple of de uitgevers (ivm met de rechten)? Zijn de uitgevers star, of is het erg moeilijk onderhandelen met Apple?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond