Deel dit artikel
-

Apple betaalt Ierland ruim 14 miljard euro terug

Apple heeft de Ierse overheid 13,1 miljard euro aan onterechte belastingvoordelen terugbetaald, plus nog eens 1,2 miljard aan rente.

In augustus 2016 stelde de Europese Commissie vast dat Apple tussen 2003 en 2014 ten onrechte belastingvoordeel had genoten. De commissie sprak zelfs over illegale staatssteun: Apple liet zijn internationale winst via Ierland lopen, om zijn belastingverplichtingen zo laag mogelijk te houden. Het bedrijf kreeg daarom de grootste naheffing die ooit in Europa is opgelegd.

Ierland en Apple gingen beide in beroep tegen het besluit van de commissie. Brussel daagde Ierland zelfs voor het Europees Hof van Justitie, omdat het bedrag nog altijd niet was geïnd. Het Hof moet nog een besluit nemen. Inmiddels heeft Apple aan zijn verplichtingen voldaan.

Europa wil internetbedrijven met een flinke omzet voortaan anders gaan belasten, om te voorkomen dat ze via bepaalde landen voordeel kunnen trekken. De diverse lidstaten kunnen het daarover vooralsnog niet echt eens worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond