Deel dit artikel
-

Apple blokkeert reclametracking in iOS 14

Veertig procent van de Nederlandse eigenaren van een smartphone is vanaf september niet meer te tracken om reclamedoeleinden. Apple maakt het kunnen uitlezen van de Advertising ID in iOS 14 dan opt-in, iets dat vrijwel niemand zal doen.

Het is niet zo dat eigenaren van een iPhone of iPad geen reclame meer te zien krijgen. Wel is het zo, dat adverteerders expliciet toestemming moeten hebben om app- en webgebruikers te kunnen profileren. Dat doen ze nu om personen te detecteren voor wie hun reclameboodschappen interessant kunnen zijn.

In Nederland draait veertig procent van de mobiele apparaten op iOS, aldus Statcounter. Internationaal is dat 27 procent.

Adverteerders gaven in Nederland 2019 voor 1,2 miljard euro uit aan reclame op mobiele apparaten. Dat is 55 procent van alle digitale reclamebudgetten.

Apple was eerder al een van de eersten om tracking te blokkeren; in de desktopclient. Anderen volgden daarna. Marktleider Google Chrome volgt als laatste grote browsermaker in de loop van volgend jaar. Dat markeert het einde van een jarenlange praktijk van het soms opdringerig volgen van internetters met reclameboodschappen en ronduit uitbundig aanleggen van gedrag- en interesseprofielen.

Foto: Ryan Vaarsi (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond