Deel dit artikel
-

Apple brengt reclamedienst iAd naar 3 Europese landen

Apple lanceert de mobiele reclamedienst iAd in Duitsland, Engeland en Frankrijk samen met 12 grote adverteerders. De rest van Europa volgt vermoedelijk rond de zomer van 2011.

Vier maanden nadat Apple in Amerika met iAd begon, komt de dienst ook beschikbaar voor Europese adverteerders. Volgende maand gaat iAd van start in Engeland en Frankrijk. Een maand later volgt Duitsland.

Apple sloot contracten met L’Oréal, Renault, Louis Vuitton, Nespresso, Perrier, Unilever, Citi, Evian, LG Display, AB InBev, Turkish Airlines en Absolute Radio. Dat zijn overwegend makers van consumentenartikelen, met als uitzondering een bank, luchtvaartmaatschappij en radiostation.

iAd is een reclamedienst die enkel beschikbaar is in mobiele applicaties in het iOS4-besturingssysteem. Dat wordt gebruikt in de iPhone en iPad. Mogelijk evolueert iOS ook richting de app store die volgend jaar naar desktops en laptops van Apple komt.

De dienst ging vier maanden geleden van start in Amerika. Het stelt softwareschrijvers in staat om extra geld te verdienen met hun applicaties, aangezien 60 procent van de reclameomzet naar de applicatiebouwer gaat. De andere 40 procent gaat naar Apple.

iAd-reclames zijn wezenlijk anders dan de commerciële boodschappen die we nu kennen op het vaste en mobiele web. Ze lijken namelijk meer op interactieve televisiereclames. Een klik op de reclameknop in een applicatie opent een apart venster waarin adverteerders spelletjes en interactieve video’s kunen plaatsen. De gemiddelde ‘speelduur’ ligt volgens Apple boven de 60 seconden.

Het is aannemelijk dat iAd rond de zomer van 2011 ook in Nederland beschikbaar komt. Apple hanteert bij de uitrol van nieuwe producten en diensten een vast stramien: eerst Amerika, dan Duitsland, Engeland en Frankrijk en daarna de andere Europese landen. Het gat tussen de eerste landing in Europa en de lancering in alle landen is in de regel zo’n 8 maanden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond