Deel dit artikel
-

Apple Car misschien al in 2025

Een doorbraak in het chipdesign geeft Apple eindelijk een richting in de route die het kan bewandelen bij het ontwerpen van een elektrische auto. De grootste optimisten bij de computermaker gokken dat het eerste voertuig misschien al wel in 2025 uit de fabriek kan rollen.

Anonieme Apple-medewerkers vertellen persbureau Bloomberg dat Apple eindelijk een van twee paden heeft kunnen kiezen die het concept achter de Apple Car bepalen. Tot voor kort hield het bedrijf nog de optie open om auto’s te maken met slimme cruisecontrol. Een nieuw chipdesign, een proces dat Apple in huis doet, brengt de optie voor een compleet zelfrijdende auto binnen handbereik.

Apples chipteam heeft een ‘hardwarehart’ kunnen bouwen dat op grond van kunstmatige intelligentie data kan ontvangen, verwerken en duiden waarmee de auto zonder actieve menselijke bestuurder de weg op kan. Dat heeft als gevolg dat de Apple Car in theorie dus zonder stuur en pedalen kan worden geleverd. De passagiers kunnen hun tijd anders gaan besteden, ongetwijfeld ook aan apps die in een downloadwinkel verkrijgbaar zijn.

De Apple Car werkt met camera’s en Lidar, wat critici bestempelen als zijwieltjes. Immers, de auto rijdt over wegen die van tevoren al in HD in kaart zijn gebracht. De auto hoeft dan enkel het bekende spoor te volgen. Het is niet bekend of die techniek uiteindelijk in productie wordt meegenomen. Autotechnieken ontwikkelen zich snel.

In de afgelopen maanden bracht de Chinese autofabrikant Nio zijn elektrische auto in Europa op de markt. Landgenoot Xpeng deed dat in de afgelopen dagen in Noorwegen, het land met de meeste nieuw verkochte elektrische auto’s. Beiden worden gezien als concurrent van Tesla. In tegenstelling tot Tesla gebruiken ook zij een combinatie van camera’s en Lidar om hun voertuigen te laten ‘zien’.

Apple lijkt het autoplan te versnellen, stelt Bloomberg. Begin 2021 werkte men met de verwachting om tussen vijf en zeven jaar een auto te produceren. Wat stelliger houdt men nu vast aan vier jaar.

Apple heeft een vergunning om op de openbare weg technische testen te doen met de besturing van auto’s. Het werkt daarvoor met 69 Lexus SUV’s.

Foto: mini malist (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond