Deel dit artikel
-

Apple gaat films verhuren via iTunes

Een contract tussen Apple en filmmaatschappij Fox luidt het overlijden van de DVD als huurbare filmdrager in.

Computerbedrijf Apple gaat via zijn muziekprogramma iTunes on demand speelfilms verhuren in Amerika. Het bedrijf sloot een distributieovereenkomst met News Corp.-dochter 20th Century Fox.

Op het moment dat Fox-films op DVD verschijnen, kunnen Amerikanen de video ook tegen betaling downloaden. Door een dienst als Netflix.com hoefden Amerikanen de deur al niet uit om een film te huren, nu hoeven ze de zilveren schijf niet eens meer in een mediaspeler te stoppen of te retourneren aan een verhuurder.

Fox is vooralsnog het enige filmbedrijf van wie Apple video’s mag verhuren. Hoe duur een huurfilm zal zijn, moet nog blijken. Dat geldt ook voor de huurduur. Het is niet bekend volgens welke verdeelsleutel Apple en Fox de inkomsten verdelen.

Parallel aan het bekend worden van de video on demand-dienst, via de Financial Times, wordt ook duidelijk dat Fox Apple DRM-technologie gaat gebruiken. 20th Century Fox gaat DVD’s dusdanig tegen kopiëren beschermen dat enkel legitieme kopers op huurders de schijven kunnen rippen naar hun Mac, iPod of iPhone.

Het is al langer mogelijk om speelfilms te kópen via iTunes. Daartoe werkt Apple samen met Walt Disney, Paramount, MGM en Lionsgate.

Apple-baas Steve Jobs is grootaandeelhouder in Walt Disney. Opmerkelijk genoeg sluit Apple eerst met Fox een video on demand-contract, en niet met Disney.

Apple maakt de videohuurdienst vermoedelijk op 14 januari bekend tijdens een Mac-conferentie en -expo. De dienst gaat van start in Amerika. Of en wanneer deze videotheek in Nederland beschikbaar komt, is niet bekend.

Deel dit bericht

2 Reacties

Justin Meyer

Wel correcte informatie neer zetten.Apple heeft contracten met alle grote film maatschapijen gesloten voor hun video on-demand dienst. Films komen 30 dagen na hun DVD release beschikbaar te verhuur. Met Fox hebben ze een deal, dat er op de koop dvd een speciale versie van de film staat, die direct kan worden afgespeeld op iPod, iPhone, AppleTV, uiteraard met DRM. Maar de film hoeft niet meer geripped te worden.

eyepod

Films aanbieden voor op je ipod, dat is een goed idee.Maar aan de andere kant, wie gaat er nou 2 uur naar een schermpje van 5×5 zitten staren?? mijn mening:ik vind het te ver gezocht, ook al is het mischien met goede hoop om digitale diefstal tegen te gaan, apple speelt hiermee prcies de zelde spelletjes door eerst producten te fabricceren waarmee men mp3 en mp4 kan afspelen, en vervolgens zelf een markt gaat creeren voor het aparaat. met andere woorden….Apple is de grootste digitale diefen ik zal nooit meer van me leven een ipod aanschaffen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond