Deel dit artikel
-

Apple wil gamesmarkt veroveren met Apple TV

De aankondiging vanavond van een nieuwe Apple TV zou wel eens veel belangrijker kunnen zijn dan tot dusverre werd vermoed. Niet alleen stelt Apple het kastje eindelijk open voor ontwikkelaars, het lijkt er ook op dat Apple vooral de gamesmarkt op het oog heeft.

Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat wijlen Steve Jobs aan zijn biograaf liet weten dat hij ‘eindelijk het probleem van de televisie’ had aangepakt. Menigeen ging er van uit dat Apple kort na zijn overlijden een eigen televisie zou introduceren, met een glansrol voor het spraakhulpje Siri.

Sindsdien doken er allerlei geruchten op over een toestel dat Apple intern zou testen, dan wel een opzetkastje dat het bedrijf aan kabelaars wilde aanbieden. Van een eigen tv toestel werd afgezien, mogelijk vanwege de hevige concurrentie  vanuit Azië. Het opzetkastje zou zijn stukgelopen op moeizame onderhandelingen met kabelbedrijven.

En ook nu weer moest Apple zijn plannen om de vierde generatie Apple TV te bundelen met livetelevisie opschorten omdat geen overeenstemming zou zijn bereikt met omroepen. De verwachting is dat Apple volgend jaar een eigen tv abonnement zal aanbieden voor de Amerikaanse markt.

Apple kon het zich echter niet permitteren om nog langer te wachten, want Apple TV wordt links en rechts ingehaald door concurrenten. Volgens cijfers van Parks Associates wordt de Amerikaanse markt gedomineerd door vier merken: Apple, Amazon, Google en Roku.

Bijna 20 procent van de Amerikaanse huishoudens heeft minimaal één streaming mediaspeler in huis, maar die kiezen steeds minder vaak voor de ruim twee jaar oude Apple TV. Het hier relatief onbekende Roku leidt de markt, gevolgd door Google met zijn Chromecast.

De verminderde belangstelling komt niet als een verrassing. De huidige Apple TV is niks anders dan een gesloten doos, net zoals de eerste generatie iPhone. Apple bepaalt welke contentaanbieders diensten mogen aanbieden, en het bedrijf hield tot dusverre nauwelijks rekening met lokale voorkeuren. Apps van Nederlandse omroepen schitterden door afwezigheid.

Dat lijkt nu eindelijk te gaan veranderen. Apple TV draait op een variant van iOS 9, genaamd tvOS, waarvoor een ontwikkelaarspakket beschikbaar wordt gesteld Apple TV krijgt ook een eigen appwinkel, maar het aanbod beperkt zich niet langer tot televisie apps. Dankzij een krachtige processor voor betere grafische weergave en een afstandsbediening met touchpad die ook als controller kan dienen wordt Apple TV een volwaardig gameplatform. Om die reden wordt Apple TV naar verluidt twee keer zo duur.

Analisten denken niet dat Apple TV ook maar een serieuze bedreiging vormt voor XBox One of PlayStation 4. Dat zijn immers veel krachtiger apparaten en echte gamers gaan Call of Duty en Destiny niet op Apple TV spelen. Toch is er nog een enorm grote markt voor casual games. Daar liggen nog volop kansen.

Apple TV moet een belangrijke inkomstenbron voor het bedrijf worden. Nu al komt een derde van zijn omzet van de verkoop van apps voor iPhone en iPad. Daarvan zijn games weliswaar een belangrijk onderdeel, maar de rest van de markt richtte zich tot dusverre liever op Windows. Macs worden door gamers nog altijd niet erg serieus genomen. Apple TV daarin verandering gaat brengen is nog de vraag, ook fabrikanten van Smart TV’s hebben deze markt inmiddels ontdekt.

De presentatie van Apple TV, de nieuwe iPhones en naar verluidt de iPad Pro kan vanavond vanaf 19.00 uur live worden gevolgd via de huidige Apple TV, Macs, iPads en iPhones. Windows 10 gebruikers kunnen kijken via de nieuwe Edge browser.

Foto: gefingeerd Apple TV ontwerp van Martin Hajek en Andrew Ambrosino.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond