Deel dit artikel
-

Apple geeft macOS Big Sur vrij

Apple heeft vanavond macOS Big Sur vrijgegeven voor Macs. De systeemsoftware is sterk geïnspireerd door iOS en ondersteunt voor het eerst Macs die zijn gebaseerd op Apple Silicon.

Big Sur onderscheidt zich onder meer door een nieuw design (icoontjes en menubalken), een bedieningspaneel (snel wifi, bluetooth en meer regelen), het gebruik van widgets in het Berichtencentrum en nieuw ontworpen apps als Berichten en Kaarten.

De browser Safari is flink onder handen genomen. Je kunt je eigen achtergrond­afbeelding selecteren, naast een leeslijst, favorieten, iCloud-tabbladen, Siri-suggesties of een nieuw privacyrapport.

Safari gebruikt slimme tracking­preventie om te voorkomen dat anderen het surfgedrag volgen of daar profielen uit afleiden.

Dankzij de nieuwe ondersteuning voor de WebExtensions-API en migratietools kunnen ontwikkelaars nu ook extensies van andere browsers aan Safari toevoegen.

De update is gratis voor veel Macs die vanaf 2013 werden geleverd, waaronder de Mac Pro, iMac en MacBook (Pro).

Het installatiebestand is overigens flink groter dan dat van zijn voorganger en de bètaversie vergde afgelopen zomer zeker 50 GB aan vrije ruimte om te installeren.

De eerste bèta van iOS en iPadOS 14.3 werd donderdag weer schielijk ingetrokken.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Niet zomaar updaten, er zijn veel macbooks door de update een brick geworden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond