Deel dit artikel
-

Apple wil Googles Gemini AI en ontwikkelt eigen LLM

Apple onderhandelt met Google om diens Gemini AI in de iPhone te verwerken. Ondertussen ontwikkelt het ook een eigen multimodale LLM, zo lijkt.

Het einde van spraakassistent Siri lijkt in zicht nu Apple met Google spreekt over de implementatei van diens Gemini AI. Dat is een AI die – al dan niet gecombineerd – overweg kan met tekst, beeld en geluid.

Persbureau Bloomberg brengt het nieuws en meldt dat direct bij, dat de bedrijven niet eerder dan komende zomer op details van de deal zullen ingaan. Dan vindt namelijk Apples Worldwide Developers Conference plaats. CEO Tim Cook had al aangekondigd zijn AI-plannen te zullen detailleren tijdens die bijeenkomst.

Gemini is Googles variant op ChatGPT.

De twee techreuzen hebben al een strategische samenwerking met elkaar. Google is de voorkeursleverancier van de webzoekmachine in Apples hardware. Daarvoor betaalt het 36 procent van de reclameomzet die via Safari binnenkomt.

Eind vorige week publiceerden onderzoekers van Apple een artikel waarin ze hun hun visie op AI-taalmodellen weergeven. Daarin staat de vraag centraal op welke fundamenten en met designprincipes een LLM gebouwd moet worden. Voorts presenteren ze de contouren van en eigen AI onder de naam MM1. De onderzoekers beloven daarmee een systeem dat efficiënt, contextafhankelijk kan redeneren.

Een andere AI-ontwikkeling van afgelopen dagen is de publicatie van de fundamenten van Grok, xAI’s chatbot. Dat is het AI-bedrijf van Elon Musk.

Foto: Brandon Romanchuk, op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond