Deel dit artikel
-

Apple maakt inhaalslag met AI (voorlopig alleen Engelstalig)

Apple probeert met tientallen AI functies in zijn komende systeemsoftware de achterstand op Google en Microsoft in te lopen, zo bleek vanavond uit de keynote tijdens het ontwikkelaarscongres. Daar werden de nieuwste versies van iOS, iPadOs, MacOS en WatchOS gepresenteerd.

Er was al zoveel uitgelekt dat er nauwelijks nog grote verrassingen waren. Eigenlijk krijgen veel van de bekende applicaties AI mogelijkheden. Apple noemt de AI toevoegingen Apple Intelligence: het gaat om een combinatie van on-device en cloud server toepassingen. Zo heeft Siri ook toegang tot ChatGPT. De eigen AI modellen draaien overigens alleen op de apparaten van gebruikers.

iMessage kan bijvoorbeeld met AI berichten automatisch samenvatten. Ook kun je met behulp van generatieve AI een aangepaste emoji maken.

De Foto’s-app krijgt nieuwe AI bewerkingsfuncties, vergelijkbaar met de Smart Eraser die te vinden is in Google Pixel-telefoons. Opnamen die met Voice Memos zijn gemaakt, worden automatisch getranscribeerd.

De Mail-app krijgt in iOS 18 en macOS 15 ook een flinke dosis AI. Dankzij kunstmatige intelligentie moet e-mails schrijven eenvoudiger worden dankzij slimme antwoorden en het aanpassen van de tekst.

De schrijfhulp Writing Tools is ingebouwd in iOS, iPadOS en macOS en helpt je bij het herschrijven, controleren en samenvatten van tekst.Voorlopig zal dat alleen in het Engels het geval zijn. Ondersteuning voor het Nederlands komt pas later. En dat is niet de enige beperking: Apple Intelligence is uitsluitend beschikbaar op toestellen met M1 chip of hoger.

Met de Rewrite-feature van Apple Intelligence kun je kiezen uit verschillende variaties van wat je zelf geschreven hebt, om bijvoorbeeld de toon aan te passen of te zorgen dat de tekst goed aansluit bij de doelgroep. Zo kun je je motivatiebrief bij een sollicitatie oppoetsen of een uitnodiging van een vleugje humor en creativiteit voorzien.De Proofread-feature checkt je tekst op taalfouten, woordkeuze en zinsopbouw. Je krijgt voorgestelde verbeteringen te zien, telkens met uitleg erbij, die je rustig door kunt nemen of meteen kunt doorvoeren.

Binnen Notities en Telefoon (iOS) kun je nu gesproken tekst opnemen, transcriberen en samenvatten. Als je tijdens een telefoongesprek een opname start, wordt je gesprekspartner automatisch op de hoogte gesteld. Na afloop genereert Apple Intelligence een samenvatting voor je, zodat je de belangrijkste punten van het gesprek op een rijtje hebt.

Met Apple Intelligence kun je zelf ook afbeeldingen genereren. Met Image Playground-feature maak je in een handomdraai leuke afbeeldingen laten maken, waarbij je kunt kiezen uit de stijlen Animation, Illustration of Sketch. Image Playground is geïntegreerd in apps als Berichten en is er ook als op zichzelf staande app.

In Notities is Image Playground te gebruiken via de nieuwe Image Wand, die deel uitmaakt van het toolpalet van Apple Pencil. Zo worden notities visueel aantrekkelijker. Een ruwe schets tover je snel om in een prachtige afbeelding, en je kunt zelfs lege ruimte selecteren om een afbeelding te maken op basis van het gebied eromheen. Ook in apps als Keynote, Freeform en Pages is Image Playground beschikbaar, en daarnaast in apps van derden die met de Image Playground-API werken.

iOS 18

Het beginscherm van iOS en iPadOS heeft een make-over gekregen, waarbij je apps op een veel vrijere manier kunt indelen, zonder dat je vast zit aan een raster.

Het Bedieningspaneel is ook aangepakt. Door onderdelen te verslepen kun je het Bedieningspaneel opnieuw rangschikken. Op dit moment kunnen gebruikers alleen de onderste rij met blokjes zelf indelen. Nieuw is een Muziek-widget. Daarmee zou je kunnen schakelen tussen andere apparaten om muziek op af te spelen, zoals de Apple TV en HomePod.

Al eerder aangekondigd is dat iOS 18 ondersteuning krijgt voor RCS, de opvolger van SMS. Daarmee wordt het makkelijk om met Android gebruikers te communiceren.

iPad OS 18

De iPad krijgt eindelijk een door Apple ontwikkelde calculator die bovendien wat nieuwe functies heeft: je kunt eenheden vergelijken en sommen maken met geschreven getallen. Dat kan trouwens ook in Notes.

De enige nieuwe app is de Passwords-app,die gaat concurreren met bestaande apps zoals 1Password en LastPass. Er is al een ingebouwde functie voor wachtwoorden in de besturingssystemen van Apple, maar die is verborgen in de Instellingen-app.

Veel iPad apps krijgen een vernieuwde navigatie. De zijbalk verdwijnt naar de bovenkant van het iPad-scherm, zodat deze altijd in beeld blijft. De Notities-app kan met Smart Script handgeschreven aantekeningen leesbaarder maken.

De Foto app maakt nu optimaal gebruik van het grotere formaat van iPad en houdt je fotobibliotheken automatisch op orde. Zo hoef je niet meer zo lang naar je foto’s te zoeken en kun je echt de tijd nemen voor je dierbaarste herinneringen. De uitgelichte foto’s staan nu in een nieuwe carrouselweergave, die elke dag wordt ververst.

MacOS Sequoia

MacOS 15 heet Sequoia en wordt geleverd met Math Notes en de mogelijkheid om de iPhone op het Mac scherm te zetten. Je kunt zelfs alle iPhone apps openen en gewoon gebruiken.

Je ziet je achtergrond en apps precies zoals ze op je iPhone staan, kunt door de verschillende pagina’s van het beginscherm vegen en ook je favoriete apps gebruiken. Je bedient je iPhone met het toetsenbord, de trackpad en de muis van je Mac, en ook de audio komt uit de Mac-speakers. Slepen en neerzetten tussen je iPhone en Mac gaat zonder enige moeite. Bovendien is je iPhone al die tijd vergrendeld, zodat niemand ziet wat je aan het doen bent.

Safari bevat nu de Highlights-feature. Die maakt het nog makkelijker om op internet belangrijke informatie te vinden, zoals routebeschrijvingen, samenvattingen of links om meer te lezen over mensen, muziek, films en series. In de vernieuwde Reader-weergave heb je meer opties om artikelen te lezen zonder afleidingen. Zo is de overzichtsweergave verbeterd en krijg je een samenvatting.

Apple TV

De Apple TV-app wordt dit jaar uitgebreid met InSight, een functie waarmee informatie over acteurs, personages en muziek uit films en series op Apple TV+ in realtime in beeld verschijnt. Selecteer een acteur om een pagina met achtergrondinformatie en andere rollen weer te geven. Of ontdek snel welk nummer je in een bepaalde scène hoort en voeg het toe aan een playlist in Apple Music. Gebruik je je iPhone als afstandsbediening voor Apple TV? Dan kun je de InSight-informatie ook daarop bekijken.

Dankzij de inzet van machine learning en computationele audio zijn stemmen op Apple TV 4K verder beter verstaanbaar boven de muziek, actie en achtergrondgeluiden uit. Verbeter dialogen is nu niet alleen beschikbaar op HomePod-speakers, maar ook wanneer je luistert via ingebouwde tv-speakers, HDMI-speakers, AirPods en andere Bluetooth-devices én wanneer je ondersteunde content afspeelt op iPhone of iPad.

Voor nog meer gebruiksgemak verschijnt ondertiteling met tvOS 18 nu automatisch precies op het juiste moment, ook wanneer de taal in een film of serie niet overeenkomt met de taal op je device, wanneer je het geluid dempt of wanneer je het beeld terugspoelt.

tvOS 18 ondersteunt voortaan ook een beeldverhouding van 21:9 voor films en series op projectors en bevat prachtige nieuwe screensavers zoals Portraits, TV and Movies en zelfs Snoopy, die samen met Woodstock je scherm overneemt in een schattige animatie en daarna even moet bijkomen op plekken zoals zijn hondenhok.

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond