Deel dit artikel
-

Apple lanceert nieuwe iPads met OLED schermen en M4 chip

In een ultrakorte videopresentatie van ongeveer een half uur op een ongebruikelijk tijdstip heeft Apple zoals verwacht nieuwe iPads aangekondigd: de iPad Pro en iPad Air 2024.

In plaats van mini-LED heeft Apple bij de PRo modellen gekozen voor OLED. Het scherm van de grootste iPad wordt 0,1-inch groter en gaat van 12,9-inch naar 13-inch.

De tandem OLED‑technologie combineert het licht van twee OLED‑panelen eb kan SDR‑ en HDR‑content weergeven met een full‑screen helderheid van 1000 nits, en HDR-content met een piekhelderheid van 1600 nits.

De Pro is ook een stuk dunner geworden (5,3mm voor 11-inch en 5,1mm voor 13-inch) en er is een nieuwe kleur. Spacegrijs is nu spacezwart. Het 11‑inch model weegt nog geen halve kilo en het 13‑inch model is ruim 100 gram lichter dan z’n voorganger.

De iPad Pro 2024 krijgt als eerste een nieuwe M4-chip. Apple zou de AI-functies van deze chip willen benadrukken voor de iPad Pro. De M4-chip is ook voorzien van een compleet nieuwe display engine, waardoor beelden er op het Ultra Retina XDR-display van iPad Pro ‘ontzettend accuraat, helder en kleurrijk’ uitzien.

De FaceTime camera bevindt zich nu op de lange kant, zodat je tijdens het videobellen niet meer zijwaarts hoeft te kijken.

De iPad Air is er nu voor het eerst met 13-inch Liquid Retina-scherm, maar wordt aangedreven door een M2 chip. de iPad Air heeft hetzelfde ontwerp met vlakke zijkanten als zijn voorganger. Hij is verkrijgbaar in vier kleuren: blauw, roze, sterrenlicht en spacegrijs.

De 11-inch iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 1219 euro (Wi-Fi-model) en 1469 (Wi-Fi + Cellular-model), en de 13-inch iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 1569 (Wi-Fi-model) en 1819 (Wi-Fi + Cellular-model).

De nieuwe 11‑inch en 13‑inch iPad Air zijn verkrijgbaar in blauw, paars, sterrenlicht en spacegrijs, met naar keuze 128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB aan opslagcapaciteit. De 11‑inch iPad Air is verkrijgbaar vanaf 719 euro (WiFi-model) en 889 euro (Wi‑Fi + Cellular). De 13‑inch iPad Air is verkrijgbaar vanaf 969 (Wi‑Fi) en 1139 euro (Wi‑Fi + Cellular-model).

Accesoires

Samen met de nieuwe iPads heeft Apple ook een gloednieuwe Apple Pencil Pro gelanceerd: het is de eerste pen die je via de ‘Zoek mijn’-app kunt terugvinden, wat wel zo handig is als je niet meer weet waar je deze gelaten hebt.

Ook het Magic Keyboard is vernieuwd: dunner, lichter en ‘ongelofelijk veelzijdig’. Het nieuwe Magic Keyboard heeft het geliefde zwevende design en bevat nu ook een rij functietoetsen.

Apple heeft ook nieuw versies onthuld van Logic Pro voor iPad 2 en Logic Pro voor Mac. Het nieuwe Logic Pro draait deels op AI en bevat nieuwe Studio Assistant-kenmerken die het studiowerk makkelijker moeten maken.

Ook heeft Apple Final Cut Pro voor iPad 2 geïntroduceerd. Met ‘Live Multicam’ in Final Cut Pro voor iPad 2 verandert iPad in een productiestudio met meerdere camera’s: je kunt tot vier apparaten tegelijkertijd aansluiten.

Tabletmarkt

De tabletmarkt kan wel een oppepper gebruiken. Volgens Canalys is het aantal leveringen in het eerste kwartaal met slechts 1 procent gegroeid in vergelijking met het jaar ervoor. De zendingen bereikten 33,7 miljoen eenheden na vier opeenvolgende kwartalen van jaar-op-jaar dalingen.

Apple behield de eerste plaats met 35,6 procent marktaandeel, maar daalde eigenlijk met 13,9 procent op jaarbasis. Daarna volgen Samsung (20,2%), Huawei (8,1%), Lenovo (6,3%) en Amazon (6,1%). Interessant is dat Huawei het beste presteerde met een jaarlijkse groei van 70,2 procent.

Vouwbaar

Apple wil naar verluidt in 2025 een vouwbaar apparaat lanceren met een scherm van 20,3 inch. Mogelijk gaat het om de eerste vouwbare MacBook.

Geruchten over een vouwbare iPhone doen al langer de ronde. Apple-analist Jeff Pu voorspelt dat Cupertino al in 2025 zijn eerste vouwbare apparaat zal lanceren.

Pu verwacht dat Apple de massaproductie van de vouwbare MacBook eind 2025 zal opstarten.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond