Deel dit artikel
-

Apple lanceert nieuwe MacBook Pro, neemt afscheid van Air

Zoals verwacht heeft Apple vanavond een nieuwe MacBook Pro getoond. Meest opvallend de OLED-balk boven het toetsenbord en de nieuwe vingerafdrukscanner. Daarmee kan via Apple Pay ook online worden afgerekend.

De zogenoemde Touch Bar vervangt niet alleen de vaste functietoetsen F1 t/m F12, maar ook de knoppen voor het aanpassen van de schermhelderheid en geluidsvolume. Sterker nog: de Touch Bar verandert met het gebruik van applicaties. In een Word document verschijnen bijvoorbeeld virtuele toetsen voor knippen en plakken. Mail, de Finder, Agenda, Numbers, GarageBand, Final Cut Pro X en apps van andere fabrikanten worden aangepast voor de MacBook Pro.

De nieuwe 15-inch MacBook Pro is slechts 15,5 mm dik en is daarmee 14 procent dunner dan het vorige model. En met een gewicht van nog geen twee kilo is hij zo’n 230 gram lichter dan de vorige generatie.

In de 15-inch MacBook Pro zit een Intel Core i7 2133MHz met Radeon Pro grafische processor. De SSD kan snelheden tot 3,1GB/s aan en is verkrijgbaar tot 2TB. De 13-inch MacBook Pro heeft een Intel Core i5/i7 dualcore processor 2133MHz. Een derde (instap)model komt zonder Touch Bar.

Het instapmodel van 1699 euro heeft een 2,0-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is vanaf vandaag verkrijgbaar. De 13-inch MacBook Pro met de Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf 1999 euro. De 15 inch versie kost maar liefst 2699 euro. Deze laatste modellen moeten binnen enkele weken leverbaar zijn.

Meest opvallend is dat er geen nieuwe MacBook Airs zijn aangekondigd. De vorig jaar gelanceerde superdunne MacBook lijkt de Airs te gaan vervangen. Overigens worden de huidige MacBook Airs niet uit de handel genomen. De prijs van de superdunne MacBook blijft 1499 euro.

Al met al gaat Apple dus flink omhoog met zijn prijzen, en dat lokte vanavond al meteen negatieve reacties uit. Ook is er het nodige gemopper over de vier Thunderbird poorten die als USB Type 3 poorten fungeren en alle bestaande poorten vervangen.

Apple begon zijn presentatie met de aankondiging van een nieuwe TV app, waarmee het zoeken en bekijken van series en films uit verschillende apps op Apple TV, iPhone en iPad een ‘uniforme ervaring’ wordt.

Apple lanceert ook een nieuwe Siri-functie voor Apple TV, waarmee kijkers direct kunnen afstemmen op nieuws- en sportuitzendingen.

De TV App komt in december uit, maar voorlopig alleen in de VS.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond