Deel dit artikel
-

Apple lanceert vijftiende generatie iPhone

Apple heeft vanavond de vijftiende generatie iPhone gelanceerd, naast de volgende generatie Apple Watch. Nagenoeg alles was dit keer al uitgelekt.

De belangrijkste verandering is dat alle iPhones USB-C poorten hebben en Apple dus afscheid neemt van Lightning. De Pro-modellen ondersteunen ook Thunderbolt, goed voor overdrachtsnelheden tot 40Gbps, waar de limiet bij Lightning-kabels op slechts 480 Mbps ligt. Wie de hoogste transfersnelheden wil, zal wel aparte kabels moeten aanschaffen.

De iPhone 15 Pro Max, het duurste toestel, heeft als enige een periscopische camera. Het camera-eiland telt nog altijd drie lenzen, maar is wel groter. Met de lens kun je 5 à 6 keer zoomen.

Alle modellen, dus ook de standaard modellen, hebben een 48 megapixel hoofdcamera die vorig jaar alleen in de Pro modellen zaten. De nieuwe Pro-modellen hebben een iets grotere 13,4 megapixel ultragroothoekcamera gekregen en de telefotocamera van de 15 Pro gaat naar 12,7 megapixel.

De nieuwe functie Pechhulp via satelliet maakt gebruik van de satellietinfrastructuur en legt contact met de pechhulpdienst als je met autopech strandt op een plek zonder mobiel bereik. Deze optie was al beschikbaar in de vorige Pr0-modellen, maar nu ook in de standaard iPhone.

De nieuwe iPhone 15 Pro en 15 Pro Max krijgen een behuizing van titanium in plaats van roestvrij staal. Daarmee worden die toestellen zo’n 10 procent lichter.

Vanwege de zuinigere A17-chip gaat de batterij langer mee. Het draadloos laden bij de nieuwe iPhones zou sneller gaan dan tot nu toe.

Op de plek waar voorheen de belsignaal-schakelaar zit, komt op de Pro-modellen een multifunctionele actieknop. Je bepaalt via de instellingen zelf wat voor actie je in gang zet met deze knop. Standaard kun je met deze knop nog steeds het geluid uitschakelen.

De 15 Pro-modellen zijn voor het eerst verkrijgbaar zijn met minstens 256 GB opslagruimte.

De reguliere modellen krijgen fleurige tinten als groen, blauw, geel en roze, en ook ook zwart. Voor de Pro-modellen gaat het om spacezwart, zilver, blauw en titanium grijs.

De iPhones liggen vanaf vrijdag 22 september in de winkel. iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn verkrijgbaar in roze, geel, groen, blauw en zwart, met een opslagruimte van 128 GB, 256 GB of 512 GB vanaf respectievelijk 969 en 1119 euro.

iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zijn verkrijgbaar in zwart titanium, wit titanium, blauw titanium en naturel titanium. iPhone 15 Pro is voor een instapprijs van € 1229 verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB. iPhone 15 Pro Max is vanaf € 1479 verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 256 GB, 512 GB en 1 TB.

Ook werd vandaag van Apple Watch Series 9 aangekondigd, het nieuwste model van de Apple Watch. Het horloge heeft een snellere chip en komen er nieuwe kleuren.

Apple Watch Series 9 wordt aangedreven door de gloednieuwe S9 SiP, een speciaal ontwerp van Apple Silicon. Nieuw is een uniek ‘Tik dubbel’-gebaar en de mogelijkheid om gezondheidsgegevens privé en veilig te raadplegen en registreren via on-device Siri.  Met het nieuwe ‘Tik dubbel’-gebaar kun je Apple Watch Series 9 eenvoudig met één hand bedienen, zonder het display aan te raken. Door twee keer tegen elkaar te tikken met de wijsvinger en duim van de hand waaraan je je Watch draagt, kun je heel simpel veelvoorkomende handelingen uitvoeren.

Voor het eerst kunnen klanten van elk Apple Watch-model een CO₂‑neutrale optie kiezen, een belangrijke mijlpaal op weg naar ‘Apple 2030’: het voornemen van het bedrijf om de hele toeleveringsketen en de levenscyclus van elk product uiterlijk 2030 CO₂‑neutraal te maken.

Apple Watch Series 9 en Apple Watch SE zijn vanaf vandaag bestellen. Vanaf vrijdag 22 september liggen ze in de winkel. Apple Watch Series 9 is verkrijgbaar vanaf 449 euro en Apple Watch SE is verkrijgbaar vanaf 279 euro.

Apple heeft ook nog de Apple Watch Ultra 2 geïntroduceerd met volgens Apple het helderste display ooit, een uitgebreid hoogtebereik, on-device Siri, ‘Nauwkeurig zoeken’ voor iPhone en geavanceerde mogelijkheden voor wateractiviteiten.

Apple Watch Ultra 2 draait op watchOS 10, met vernieuwde apps, een nieuwe slimme stapel, nieuwe opties voor fietsers en andere outdooractiviteiten, plus de nieuwe wijzerplaat Modulair Ultra. Ook met al deze verbeteringen heeft de Apple Watch Ultra 2 een batterijduur van 36 uur bij normaal gebruik en tot 72 uur in de energiebesparingsmodus.

Apple Watch Ultra 2 kost 899 euro.

iOS en iPad 17 zijn vanaf maandag 18 september verkrijgbaar voor oudere apparaten.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond