Deel dit artikel
-

Apple maakt het marketeers nog lastiger

Apple rolt nog meer privacy-opties uit voor zijn gebruikers, mogelijk tot afgrijzen van marketeers. Zo kunnen websites niet langer het IP-adres als unieke ID gebruiken om een profiel samen te stellen.

Al een aantal jaren kan in Safari intelligente trackingpreventie worden ingeschakeld tegen ongewenste tracking. Deze bescherming maakt gebruik van machine learning heeft geen invloed op de werking van websites. Dit jaar wordt die functionaliteit verder uitgebreid en worden ook IP-adressen afgeschermd voor trackers.

Als je een app toestemming hebt gegeven voor toegang tot je locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten, kun je in het nieuwe privacyrapport zien hoe vaak de app de afgelopen zeven dagen gebruik heeft gemaakt van die toestemming. Is dit niet in orde, dan kun je daar actie tegen ondernemen.

Met Privacybescherming in Mail kunnen afzenders niet langer gegevens verzamelen met behulp van onzichtbare pixels die met berichten worden meegestuurd. Ook kunnen Apple gebruikers voorkomen dat afzenders weten wanneer je een e-mail opent. En je schermt je IP-adres ermee af, zodat het niet kan worden gekoppeld aan je andere activiteiten op het internet en evenmin kan worden gebruikt om je locatie te achterhalen.

De betaalde versie van iCloud, waarin Apple gebruikers bestanden en instellingen bewaren, biedt ook nieuwe pricacy-mogelijkheden zoals iCloud Private Relay em Verberg mijn e-mailadres.

Private Relay is een nieuwe dienst voor privacy op het internet en zorgt ervoor dat al het verkeer dat afkomstig is van je apparaat, wordt versleuteld. Dat betekent dat niemand in het traject tussen gebruiker en website toegang heeft tot deze gegevens. Ook Apple of de internetprovider niet.

Alle verzoeken van de gebruiker worden vervolgens doorgestuurd via twee afzonderlijke internetrelays. De eerste wijst een anoniem IP-adres toe waaruit wel de regio is af te leiden, maar niet de precieze locatie. De tweede ontsleutelt het webadres dat de gebruiker wil bezoeken en stuurt de gebruiker daar naar toe. Door deze verschillende typen informatie van elkaar te scheiden, is de privacy van gebruikers gewaarborgd. Niemand kan zo immers nagaan wie een gebruiker is en welke sites diegene bezoekt.

Overigens zal Private Relay niet beschikbaar zijn in China wanneer het voor het grote publiek wordt gelanceerd vanwege regelgeving. Dat geldt ook voor Wit-Rusland, Colombia, Egypte, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkmenistan, Oeganda en de Filippijnen.

Met Verberg mijn e-mailadres’, dat op Log in met Apple is gebaseerd, kun je unieke, willekeurige e-mailadressen aanmaken om met anderen te delen. De e-mail die op zo’n adres binnenkomt, wordt doorgestuurd naar je eigenlijke adres. Op die manier voorkom je dat je je persoonlijke e-mailadres moet prijsgeven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond