Deel dit artikel
-

‘Apple maakt NFC chip iPhone eindelijk toegankelijk voor derden’

Apple gaat vanaf iOS 12 de NFC chip op iPhones eindelijk toegankelijk maken voor derden. Dat schrijft The Information op basis van anonieme bronnen. De aankondiging wordt volgende week maandag verwacht, als het ontwikkelaarscongres van Apple plaatsvindt.

NFC chips zitten al in iPhones sinds de iPhone 6 uit 2014, maar Apple legt ontwikkelaars flinke restricties om ongewenste toegang tot de hardware te voorkomen.

Dat gaat vermoedelijk veranderen. Apple werknemers gebruiken hun iPhones al enige tijd om deuren in het hoofdkantoor in Silicon Valley te openen, daarnaast praat Apple met allerlei partijen, zoals Cubic, die chipkaarten maakt voor het openbaar vervoer.

Met de introductie van Core NFC werd de deur al wel op een kier gezet, maar alleen om zogeheten NDEF (NFC Data Exchange Format) data tags te scannen. Afgezien van authenticatiesleutel YubiKey en een glucosemeter zijn er maar weinig toepassingen.

Tot nu toe leverde dat flinke frustraties op, met name bij banken die betaaltoepassingen ontwikkelen. Al sinds 2016 jaar steggelen vier grote Australische banken met Apple over het gebruik van de NFC-chip in de iPhone. Apple wil dat al het contactloze betalingsverkeer via Apple Pay loopt. De banken hebben vorig jaar formeel een klacht ingediend.

Ook in Nederland ontbreekt Apple standaard bij experimenten met contactloos betalen door banken of het openbaar vervoer. Zij zijn aangewezen op Android, die dit soort restricties niet kent.

Het openstellen van NFC zou weleens een van de weinige grote aankondigingen kunnen zijn het ontwikkelaarscongres van Apple. Al eerder was uitgelekt dat het bij iOS 12 vooral draait om stabiliteit en prestaties. Grote veranderingen zijn doorgeschoven naar 2019.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan

Eindelijk zou ik het zeggen!Ik vroeg me alleen af hoe zit er met data veigheid. Gaan ze ook een 128 bits encryption gebruiken? of komen ze met iets anders?

Ronald

Ben ik blij dat ik een Android heb. Wordt echt moe van dat Apple gezever.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond