Deel dit artikel
-

Apple na klachten Spotify: ‘Wel de lusten, niet de lasten’

Apple heeft uitgebreid gereageerd op de klacht die Spotify heeft ingediend bij de Europese Commissie. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) heeft donderdag gezegd dat ze de klachten van Spotify over de monopoliepositie van Apple nader gaat onderzoeken.

De reactie van Apple komt neer op ‘wel de lusten, niet de lasten’. Een van de verwijten van Spotify is de verplichte afdracht van 30 procent, terwijl Apple dat zelf niet hoeft te doen voor wat betreft zijn eigen dienst Apple Music. Apple zegt dat de contributie daalt (naar 15 procent) na het eerste najaar, iets dat Spotify niet vermeldt, maar ook dat Spotify volop profiteert van het ecosysteem van de App Store waarin het zelf niet hoeft te investeren. Ook regelt Apple alle betalingen.

Apple wijst ook op het feit dat 84 procent van de apps gratis zijn en Apple daaraan niet verdient. Apps die geld verdienen met reclame hoeven niets af te dragen. Apple meldt ook dat een belangrijk deel van de inkomsten van Spotify voortkomt uit contracten met mobiele aanbieders.

Aanpassingen aan de app worden volgens Apple niet stelselmatig tegengehouden, zoals Spotify stelt, verplichte wijzigingen gelden ook voor andere apps. Het gebrek aan ondersteuning van Siri is geen onwil van Apple. Spotify moet daar zelf voor zorgen. Apple zegt zich ook niet bewust te zijn dat het heeft dwarsgelegen bij het uitbrengen van een Apple Watch-app. De Spotify-app voor Apple Watch is wel degelijk toegelaten tot de App Store en momenteel de populairste in de categorie muziek.

Opvallend is dat Apple ook nog reageert op het zakelijke model van Spotify, die al eens flinke ruzie heeft gehad over de afdracht van royalty’s. Spotify klaagde muziekschrijvers aan. ‘Dat is niet alleen verkeerd, het is een schadelijke stap terug voor de muziekindustrie.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond