Deel dit artikel
-

Apple neemt Nederlandse streamingdienst Primephonic over

Apple koopt voor een onbekend bedrag de Nederlandse streamingdienst Primephonic om die te integreren in Apple Music. De dienst voor klassieke muziek neemt geen nieuwe abonnees meer aan en verdwijnt al op 7 september.

Huidige abonnees krijgen een gratis abonnement op Apple Music van zes maanden. Wel zal de dienst vanaf volgend jaar ook via een aparte app beluisterd kunnen worden. De huidige app is per vandaag al uit de App Store gehaald. Het Twitter en Facebook account zijn eveneens per direct opgeheven.

Oprichter Thomas Steffens was principal bij The Boston Consulting Group (BCG). Van waaruit hij meerdere culturele instellingen heeft geadviseerd en de muziekwereld leerde kennen. ‘De muziekindustrie is gered door diensten als Spotify, de helft van de inkomsten van poplabels komt uit streaming. Dat geldt helaas echter niet voor labels die zijn gespecialiseerd in klassieke muziek’, vertelde Steffens enkele jaren geleden aan Emerce. ‘Wereldwijd is klassieke muziek goed voor vijf procent van alle muziekconsumptie. Bij streamingdiensten is dat slechts één procent.’

Het is opvallend dat Steffens voor Apple heeft gekozen. Vanuit het oogpunt van royalty’s had de Nederlander nogal wat bezwaren tegen Apple Music en Spotify. Zij houden bijvoorbeeld geen rekening met de lengte van stukken, een korte stream krijgt evenveel uitbetaald als een lange stream. ‘Wij trekken die scheefgroei recht.’

Steffens wilde destijds niet veel kwijt over zijn investeerders. Het grootste deel van de financiering kwam van een niet nader genoemde Amerikaanse filantroop, die hoopte dat Primephonic zijn frustratie over streaming kan wegnemen.

Het is niet de eerste Nederlandse overname door Apple. In 2014 werd Prss, de Nederlandse tool voor het publiceren van iPad-magazines, ingelijfd. Daar werd geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond