Deel dit artikel
-

Apple: NFC nog niet nodig

Apple vindt het nog te vroeg voor NFC, de technologie voor contactloos betalen. Dat vertelde marketingdirecteur Phil Schiller gisteren aan Amerikaanse journalisten.

Velen hadden er rekening mee gehouden dat Apple in de nieuwe iPhone5 NFC zou introduceren. Verschillende andere merken (Nokia en Samsung) bieden deze technologie al wel in hun nieuwste smartphones. “Wat wij nu bieden met Passbook, is wat mensen vandaag nodig hebben”, vertelde Schiller aan journalisten. Passbook is een app voor kaartjes en coupons die visueel gescand kunnen worden.

Schiller ziet niet welk probleem NFC vandaag de dag oplost. Daarin zou hij wel eens gelijk kunnen hebben, aangezien de toepassingsmogelijkheden van de technologie zeer beperkt zijn. Voor NFC is van de kant van retailers een geavanceerde infrastructuur vereist. Passbook is vanaf volgende week beschikbaar voor elke smartphone die iOS 6 kan draaien.

Apple ziet voorlopig ook niets in het draadloos opladen van smartphones. In de praktijk betekent het dat men toch weer een oplader moet meenemen die alsnog aan het stopcontact moet.

Het bedrijf introduceerde gisteren wel een nieuwe, kleinere aansluitkabel voor de iPhone. De belangrijkste overweging is dat fabrikanten graag kleinere assesoires willen maken. Dat is nu niet mogelijk vanwege de relatief grote insteekplug, aldus Schiller.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jeremy

Als Apple innovatief wilt blijven zullen ze dit juist moeten doen! Maar ze durven het risico natuurlijk niet aan (daar hebben ze Microsoft e.a. voor). NFC is trouwens niet alleen voor contactloos betalen nuttig..

Arie Ribbens

Bestaande technologie als laatste implementeren is bij voorbaat niet innovatief. Ik denk dat Apple slimmer is dan dat.

Er zijn nu nog weinig toepassingen en is ook erg duur om daarin te voorzien. Om die reden kun je het nu nog recht praten dat het niet aanwezig is in de nieuwe iPhone. Maar wat belangrijker is, is dat als de technologie wèl meer ingeburgerd is, je wederom de nieuwste iPhone zult moeten gaan kopen.

Jeremy Timessen

Dat zou het zijn. Deel van hun bedrijfsstrategie. Als laatste iets nieuws implementeren, maar dan wel perfect. Valt natuurlijk ook iets voor te zeggen.

Ferdinand

Dat NFC alleen voor betalen is is een sprookje. Het leent zich juist uitzonderlijk goed voor loyaliteitsprogramma’s en fysiek sharen. Hiervoor zijn alleen nfc chips nodig die een dubbeltje per stuk kosten. Maak er inmiddels gebruik van. Daarnaast is het extreem eenvoudig om content te sharen tussen telefoons, simpelweg door ze tegen elkaar te houden.

Overigens lost het passbook van Apple volgens mij weinig op. Heb soortgelijke apps gebruikt, maar kassa’s scannen je telefoonscherm bijzonder slecht…

Dit is overigens een mooi artikel die ingaat op het innovatief en risico stuk: http://www.theverge.com/2012/9/13/3323082/iphone-5-predictable-73-degrees-sunny

Barry

Wellicht zit er een pattent in de weg?
Ook ik ben een NFC gebruiker, super om snel media te delen.
Ook handig dat we in de kantine mee kunnen betalen.
Waar blijft de rest…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond