Deel dit artikel
-

‘Apple onderhandelt over DRM-vrije muziek’

Apple is in gesprek met drie platenmaatschappijen om te kijken of de muziek van deze grote spelers in iTunes kan worden opgenomen zonder kopieerbeveiliging. De onderhandelingen zijn nog in een vroeg stadium.

Dat meldt CNet op basis van bronnen uit de muziekindustrie. Hoewel er nog niets in steen is geschreven, zou één van de platenmaatschappijen in de buurt zijn van een deal met Apple.

Mocht Apple deals sluiten met grote spelers als Warner of Sony, dan kan het leeuwendeel van de muziek in iTunes ook op andere apparaten worden afgespeeld dan de iPhone of iPod. Apple sloot eerder een overeenkomst met EMI om hun muzieknummers DRM-vrij aan te bieden op iTunes. Deze liedjes kunnen wel op meerdere platforms (pc of digitale mediaspelers) beluisterd worden.

De kopieerbeveiliging hield luisteraars eerst binnen de muren van Apple, bij succesvolle afspraken met de platenmaatschappijen kan het de dominantie van iTunes in de markt nog eens flink verstevigen. Concurrenten die zich nu nog onderscheiden met DRM-vrije muziek zullen iets nieuws moeten vinden om de strijd met iTunes aan te gaan.

Steeds meer spelers lijken te beseffen dat digitaal rechtenbeheer voor digitale downloads misschien geen goed idee is. De vier belangrijkste platenmaatschappijen bieden inmiddels geen muziek met kopieerbeveiliging meer aan. Na EMI, Warner en Vivendi liet bijvoorbeeld ook Sony kopieerbeveiliging (DRM) vallen. Het was Apple-baas Steve Jobs die ooit een oproep deed aan de muziekindustrie om DRM te dumpen.

Zowel Apple als de grote platenmaatschappijen geven nog geen informatie prijs.

Amazon, MySpace Music en Napster bieden allemaal open MP3’s aan. Microsoft heeft voor Zune al afspraken met EMI en Warner om muziek zonder kopieerbeveiliging aan te bieden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond