Deel dit artikel
-

EU: ‘Apple overtreedt Europese concurrentieregels’

Apple overtreedt de Europese concurrentieregels. Dat is de conclusie na een uitgebreid onderzoek door de Europese Commissie naar aanleiding van een klacht van Spotify. Met de aanklacht was al rekening gehouden.

De EU heeft grote moeite met het verplichte gebruik van Apples eigen in-app aankoopmechanisme dat wordt opgelegd aan ontwikkelaars van muziekstreaming-apps zoals die van Spotify. ‘Onze voorlopige bevinding is dat Apple een poortwachter is voor gebruikers van iPhones en iPads via de App Store,’ stelt de EU. Die positie is niet ideaal, aangezien Apple Music ook met aanbieders van muziekdiensten concurreert.

Door strikte regels voor de App Store vast te stellen worden concurrerende muziekstreamingdiensten benadeel, zo niet uitgesloten.

Appmakers zijn verplicht het betaalsysteem van Apple te gebruiken, iets waartegen vooral Spotify zich steeds heeft verzet. Dit Zweedse bedrijf stapte dan ook als eerste naar de Europese toezichthouder.

Apple krijgt nog geen boete opgelegd. Het bedrijf moet eerst schriftelijk of via een hoorzitting reageren op de aanklacht.

Eurocommissaris Margrethe Vestager kondigde het mededingingsonderzoek naar Apple vorig jaar juni aan. Sindsdien heeft ook Epic Games, de maker van het populaire Fortnite, bij de Europese Commissie een klacht tegen Apple ingediend. Al sinds vorig jaar heeft Epic ruzie met Apple nadat de gameontwikkelaar een eigen betaalsysteem aan zijn iPhone-app had toegevoegd. Vorig jaar heeft ook een audioboekdistributeur bij de EU aan de bel getrokken.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond