Deel dit artikel
-

Apple en Samsung kruisen degens over tablets

Apple wil de markt voor tablets niet graag uit handen geven. Dat bleek tijdens het kort geding van Apple tegen Samsung in Den Haag. Het bedrijf eist een verbod van de Galaxy Tab op grond van patent- en modelinbreuken. Ook Motorola wordt op de korrel genomen. De tablet Xoom zou te veel op de iPad lijken.

De advocaten van Apple en Samsung maakten er in de rechtszaal in Den Haag een mooi schouwspel van, inclusief getergde gezichten en onrustig heen en weer lopen. Het ene verwijt na de andere klonk door de zaal: dat Apple veel te laat was met het inbrengen van stukken, zodat Samsung van de weeromstuit heel veel producties moest inbrengen. Hoe moeten we ons daar nou tegen verdedigen, mopperde de advocaat van Apple. De salamitactiek van Apple, waarbij telkens nieuwe stukken werden ingebracht, was ronduit schandelijk, meende Samsung.

Dat het ging om een gevecht van leven op dood bleek alleen al uit de enorme opkomst van juridische medewerkers uit binnen- en buitenland, allemaal strak in het pak. De kampen waren strikt gescheiden. Het Samsung-kamp ter linkerzijde gebruikte vanzelfsprekend vooral Samsung-telefoons en -laptops, het Apple-kamp ter rechterzijde MacBook Airs en iPhones.

De advocaat van Samsung wilde eerst duidelijkheid: De Nederlandse lancering van de Galaxy Tab stond op de rol, en het leek hem beter als de rechter een tijdelijk verkoopverbod oplegde of juist toestond dat de verkoop door zou gaan. ‘Dat ga ik niet beslissen,’ stelde de rechter. ‘Dat mag u onderling afspreken.’

Het Samsung kamp bleek ook niet al te gelukkig met het open karakter van het kort geding. Of sommige zaken toch niet achter gesloten deuren konden worden afgehandeld, vroeg Samsung. Maar Apple vond dat er niks te verbergen was. Beschamend was volgens Apple de eis van 100 miljoen euro risicoschade die alvast opzij zou moeten worden gelegd omdat Samsung de verkoop tijdelijk moest staken. ‘Kan Apple dat bedrag dan niet betalen?,’ plaagde de rechter.

Apple was voor de introductie van de iPad in 2010 eigenlijk helemaal niet zo zeker van het succes van zijn tablet en het ontwerp heeft jaren op de plank gelegen. Nu Apple ruim 15 miljoen iPads heeft verkocht en daarnaast nog eens grof geld verdient met het aanbieden van apps van derden, wil men de marktvoorsprong vanzelfsprekend niet graag uit handen geven. Het bedrijf heeft weinig geduld met copy cats, stelde de advocaat van Apple. ‘Toen duidelijk werd dat Samsung onze producten ging namaken, behalve de iPad ook de iPhone, hebben we ze meteen gewaarschuwd en zijn we wereldwijd rechtszaken gestart. Samsung moet niet doen alsof Apple bezig is met een verrassingsoveral middenin de zomer.’

Vorige week kreeg Apple al een tijdelijk verkoopverbod in Australië en dinsdag besloot een Duitse rechtbank dat de verkoop van tablet-pc Galaxy Tab 10.1 in heel Europa tijdelijk moest worden gestaakt. Nederland uitgezonderd, want hier had Apple al een kort geding lopen omdat Samsung vanuit Nederland de Europese distributie verzorgt. Daarnaast is Samsung op zijn beurt een bodemprocedure gestart over UMTS-patenten die Apple zou hebben geschonden.

Gisteren ging het vooral op patentrechten van het iOS, de systeemsoftware van Apple. Urenlang steggelden beide partijen over de kleinste details van de vele veegbewegingen. Vandaag zal het onder meer ook om modelrechten gaan. Ook Motorola is inmiddels aangeklaagd door Apple vanwege de Xoom tablet. Alleen eist Apple in dit geval geen verbod. Wat ook opvalt is dat Apple niet alle tabletmakers aanpakt, maar zich beperkt tot de succesvolste modellen.

De vraag is wel of Apple zijn zin zal krijgen. De Haagse rechter, die eerder oordeelde over patentinbreuken van TomTom, lijkt over het algemeen voorzichtig te zijn met het toewijzen van octrooien die verdere ontwikkeling van een productgroep kunnen belemmeren. Zo moest ook Apple toegeven dat men geen octrooi kon claimen op de multitouch-techniek, die al sinds 1982 bestaat. De rechtszaken hoeven overigens niet te leiden tot een permanent verbod. Een en ander zou leiden tot een uitruil van elkaars patenten. Uitspraak half september.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond