Deel dit artikel
-

Apple verlaagt commissie voor deel ontwikkelaars App Store

Apple lanceert een nieuw programma om onafhankelijke ontwikkelaars ‘te laten groeien met de volgende generatie innovatieve apps in de App Store’. Zij hoeven over de verkoop van hun apps of diensten binnen die apps nog maar 15 procent af te dragen in plaats van de dertig procent die nu gehanteerd wordt.

Voorwaarde is wel dat ze minder dan 1 miljoen dollar hebben verdiend in het afgelopen kalenderjaar. Zakt de omzet van een ontwikkelaar in een toekomstig kalenderjaar alsnog onder de 1 miljoen dollar, dan komt hij in het daarop volgende jaar opnieuw in aanmerking voor de commissie van 15 procent.

Het App Store Small Business Program, dat op 1 januari 2021 wordt gelanceerd, komt volgens Apple op een belangrijk moment. Kleine onafhankelijke ontwikkelaars hebben vanwege corona te maken met uitzonderlijke economische uitdagingen.

Kennelijk is Apple toch gezwicht voor de stevige kritiek op de hoge commissies. Onder meer Tinder, Spotify en Facebook hebben zich recentelijk kritisch over het App Store beleid uitgelaten, ook wat betreft de beperkende voorwaarden. Spotify en Epic Games klaagden over de in hun ogen veel te hoge afdracht van verdiensten. Naar aanleiding van deze klachten stelt de Europese Commissie een onderzoek in.

Voor apps met videostreaming gold trouwens al een aparte commissie van 15 procent. En bij langlopende abonnementen in het tweede jaar gaat de commissie ook naar 15 procent.

Overigens worden in december nadere criteria gepubliceerd met betrekking tot het App Store Small Business Program. Het is dus nog maar de vraag hoeveel ontwikkelaars voor de nieuwe tarieven in aanmerking komen.

Momenteel worden er 1,8 miljoen apps aangeboden en wordt de Store bezocht door een half miljard mensen per week.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond