Deel dit artikel
-

Apple verlaagt commissie voor ontwikkelaars vanwege Europese wetgeving

Apple heeft een pakket maatregelen bekendgemaakt in verband met de aanstaande EU-wetgeving (DMA). Er komen alternatieve marktplaatsen voor apps en ontwikkelaars mogen alternatieve betaalmethoden gebruiken.

De wijzigingen gelden alleen voor ontwikkelaars van apps die in de 27 EU-lidstaten worden aangeboden. Daarbuiten verandert er niets.

Vanaf iOS 17.4, waarvan vandaag een eerste bètaversie verscheen, wordt het in de EU mogelijk om apps via andere marktplaatsen te installeren. Wel komt er een verplichte notarisatie voor iOS-apps. Apple kijkt dan naar zaken als veiligheid en privacy. Er komt een aparte autorisatie voor marktplaatsontwikkelaars. Niet iedereen kan een alternatieve App Store beginnen.

Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om te linken naar betaalmogelijkheden buiten de app en mogen gebruik maken van alternatieve betaaldiensten.

De tarieven in de EU gaan omlaag: 10 tot 17 procent voor betaling via een alternatieve betaaldienst en 3 procent meer als ontwikkelaars via Apples betaaldienst willen afrekenen.

Apple is verder van plan om een Core Technology Fee in rekening te brengen. Deze bedraagt 50 cent voor elke eerste download en geldt alleen voor bedrijven die meer dan 1 miljoen eerste appdownloads per jaar hebben. In de praktijk is dat zo’n 1 procent van de ontwikkelaars.

Ontwikkelaars krijgen ook de mogelijkheid om alternatieve browser engines te gebruiken in de EU (en zitten dus niet langer vast aan Apples eigen WebKit.

Streaming gamediensten en mini-apps worden ook mogelijk. Dit houdt in dat streamingdiensten zoals Steam, Valve en Xbox hun apps kunnen indienen voor hun volledige gamecatalogus.

Verder wordt de NFC-chip in de EU opengesteld, wat al eerder bekend was geworden.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond