Deel dit artikel
-

Benelux moet wachten op Apple Watch

Nederland moet zoals verwacht nog wachten op de vanavond gelanceerde Apple Watch. Die zal vanaf 10 april wel in Frankrijk, Engeland en Duitsland te koop zijn.

Het goedkoopste model kost in de VS 349 dollar (38mm), maar er is zelfs een gouden variant voor 10.000 dollar. Het reguliere model is nog behoorlijk prijzig: vanaf 549 dollar, duurder dan de goedkoopste iPad Air 2. De prijs wordt grotendeels bepaald door het gebruikte materiaal, zoals roestvrijstaal en aluminium (zilverkleurig en donkergrijs). Ook is er een ruime keuze aan draagbandjes.

Het horloge werd dit najaar al aangekondigd, maar vanavond werden wat meer details bekend. Zo heeft de Apple Watch een accuduur van 18 uur, beloofde topman Tim Cook. Ontwikkelaars zijn de afgelopen maanden flink aan de slag gegaan. Er zijn inmiddels horloge apps van Facebook, Instagram, Shazam, Uber en Wechat.

Het slimme horloge, dat communiceert met de iPhone, is voorlopig slechts in negen landen te koop. Dat wil zeggen: voorbestellen kan vanaf 10 april, er wordt geleverd vanaf 24 april. Het is nog niet duidelijk wanneer het horloge in de Benelux te koop zal zijn. Inmiddels heeft Apple al wel iOS 8.2 vrijgegeven voor iPhone en iPad. Die systeemsoftware is nodig voor de Apple Watch.

Niet design maar functionaliteit en gebruiksgemak zijn bepalend voor de adoptie van slimme horloges, zo denkt PricewaterhouseCoopers, die bijna 900 Nederlandse consumenten ondervroeg. De belangrijkste reden om een slimme horloge te kopen is functionaliteit, gevolgd door gebruiksgemak. Design, merk en status spelen een ondergeschikte rol.

De verwachte adoptie van slimme horloges is niettemin veelbelovend. Bijna een kwart van de ondervraagden verwacht in 2016 minimaal evenveel gebruik te maken van een slim horloge als van een tablet. Uit de analyses blijkt dat de betalingsbereidheid voor de Apple Watch gemiddeld genomen wel onder het verwachte prijsniveau ligt.

Apple had vandaag overigens veel meer in petto dan verwacht. Zo werd voor de Amerikaanse markt een samenwerking met HBO aangekondigd voor de in prijs verlaagde Apple TV. Ook werd een vijftal apps voor medisch onderzoek gelanceerd.

Grote verrassing was een heel nieuw model MacBook, platter nog dan de MacBook Air, die tussen de MacBook Pro en MacBook Air in zit. Met een heel nieuw drukgevoelige trackpad en een nieuw soort USB poort, waarop naast de stroomkabel ook allerlei randapparatuur kan worden aangesloten.

Cook meldde ook nog dat er 453 Apple Stores zijn, die alleen al het laatste kwartaal 120 miljoen bezoekers trokken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond