Deel dit artikel
-

Arbeidsinspectie maakt zich zorgen over markt voor flitsbezorgers

De Arbeidsinspectie vindt de markt voor flitsbezorgers maar een rommeltje. De bedrijven overtreden en ontwijken regelmatig wetten en regels die juist zijn bedoeld om bezorgers te beschermen tegen hoge werkdruk en schijnzelfstandigheid.

De platformeconomie groeit door digitalisering en een groeiende vraag naar gemaksdiensten. Volgens de Arbeidsinspectie is deze groeiende economie een van de mechanismen die oneerlijke praktijken in de hand werken. Vooral voor werkenden met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Het gaat vaak om mensen met een laag loon en een flexibel contract die de Nederlandse taal niet of slecht beheersen en hun rechten niet kennen.

De arbozorg is niet tot matig ingevuld: er zijn geen plannen van aanpak noch concrete beheersmaatregelen van arbeidsrisico’s en de overeenkomst met de arbodienstverlener is geen volledig basiscontract. De bedrijven hebben doorgaans geen personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad. De leidinggevenden weten niet dat zij voorlichting moeten geven en toezicht moeten houden. Distributielocaties zitten veelal in oude panden die van oorsprong niet bedoeld zijn als winkel of opslaglocatie: gangen zijn smal, producten moeilijk bereikbaar.

De inspectie baseert zijn bevindingen op het bezoek aan veertien locaties door heel Nederland. Namen van bedrijven worden niet genoemd, maar waarschijnlijk gaat het om Zapp, Getir, Gorillas en Flink.

De schattingen van het aantal bezorgers verschillen. Iedere dag zouden 90.000 tot 130.000 bezorgers voor online bestellingen onderweg zijn. In 2019 waren dagelijks slechts 20.000 bezorgers op fietsers en scooters, eind 2021 zouden dat er 50.000 zijn waarvan 40.000 maaltijdbezorgers.

De Tweede Kamer heeft wel aandacht voor maaltijd- en flitsbezorging. Vragen en debatten gaan onder andere over (het vervolg op) de rechtelijke uitspraak dat bezorgers van een maaltijdbezorgplatform werknemers zijn.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond