Deel dit artikel
-

Archief Beeld & Geluid straks thuis te bekijken

In 2026 gaat het archief van Beeld & Geluid open voor iedereen in Nederland. Een diepe wens van directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer zal dan in vervulling gaan. ‘Dan kan iedereen doen wat ik zelf graag doe: verhalen vertellen aan de hand van fragmenten uit de collectie,’ zegt hij tegen Spreekbuis.nl

Vanuit huis kan iedereen fragmenten bekijken. Downloaden kan niet, maar zoeken en kijken wel. Hoe het precies gaat werken, kan Eppo van Nispen tot Sevenaer nog niet zeggen.

Het gaat niet alleen om tv-programma’s, maar ook om de filmcollectie met bijvoorbeeld werk van de stichting Film en Wetenschap en het archief van Polygoon.

Een deel van het materiaal bevindt zich in het publieke domein en is rechtenvrij. Dankzij recente regelgeving en het daaruit voortvloeiende Out of Commerce AV-convenant kan televisiemateriaal ouder dan 25 jaar ook getoond worden.

In Hilversum is intussen de verbouwing van het voormalige pand van BCC aan de Kerkbrink in het centrum in volle gang. Begin dit jaar besloot Beeld & Geluid de vestiging in Den Haag, in het vroegere Museum voor Communicatie, op te geven. De ‘Haagse’ collectie zal aan de Hilversumse Kerkbrink onderdak krijgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond