Deel dit artikel
-

Artiestenorganisatie Sena wil ook geld voor insluiten muziek

Sena, dat in Nederland de naburige rechten van artiesten en producenten regelt, gaat in navolging van Buma/Stemra geld vragen voor het insluiten van muziekbronnen, zoals radiostations.

Dat is het gevolg van de uitspraak van de bodemprocedure die Buma had aangespannen tegen radioportal Nederland.FM. Weliswaar wordt het insluiten of hyperlinken naar een geluidsstroom niet gezien als een verveelvoudiging, maar als deze streams in een nieuwe omgeving worden afgespeeld, kunnen toch kosten in rekening worden gebracht. Buma vertegenwoordigt daarbij de componisten en tekstdichters, Sena de uitvoerenden en producenten.

Sena zegt een wettelijke plicht te hebben om bij openbaarmaking van muziek een ‘billijke vergoeding voor rechthebbenden te innen’. Vandaag wordt met de beheerder van Nederland FM een vergoeding afgesproken. “Dat moeten we doen, omdat we niet eenzijdig tarieven kunnen opleggen,” zegt een woordvoerster van Sena tegen Emerce. “Onze vergoedingen met webcasters (reguliere radiostations) zijn ook in overleg met belangengroepen overeengekomen.” Uiteindelijk moet er dus ook voor radioportals alsnog een vast tarief komen.

Linkvrij, de belangenclub van enkele radioportals, wil overigens een andere afspraak met rechtenorganisatie Buma/Stemra over het verrekenen van hyperlinks naar actieve muziekbronnen, zoals radiostations. Men wil een tarief op basis van de actuele openbaarmakingen, en geen vast bedrag.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond