Deel dit artikel
-

asp wordt volwassen

De laatste maanden lijkt het wat stil geworden rond application service providers (ASP). Toch betekent dat niet meteen het einde van het fenomeen. Volgens marktvorsers begint de markt juist volwassen te worden.

Door de bedrijfssoftware te verplaatsen van de gebruikslocatie naar een dienstverlener – de essentie van asp, netsourcing in het jargon – kunnen in theorie flink veel kosten worden bespaard. Al was het maar omdat asp's meer doen dan het aanbieden van software. Sommige van deze bedrijven ontwikkelen bijvoorbeeld complete oplossingen voor bedrijven die de automatisering gedeeltelijk of in zijn geheel willen uitbesteden.

Er blijkt vooral vraag te bestaan naar erp-oplossingen (Enterprise Research Planning), zoals die door bedrijven als SAP en Baan geleverd worden. Volgens AMR Research, dat de asp-markt gedetailleerd in kaart heeft gebracht, maken erp-toepassingen inmiddels meer dan de helft uit van de asp-diensten. Tegelijkertijd vormen erp-applicaties een probleem voor asp's, omdat het voor een belangrijk deel gaat om maatwerk en een asp pas echt aan een applicatie kan verdienen als die door verschillende klanten kan worden gebruikt.

Lang niet altijd worden asp-diensten via vaste communicatielijnen aangeboden, het kan zelfs draadloos. Eerder dit jaar is het Britse bedrijf Pervasic aan de slag gegaan met dergelijke diensten in Nederland. Met behulp van een personal digital assistent (pda) en een simpele gsm-telefoon kan men via een server van Pervasic gegevens uit een database raadplegen.

Op dit moment gebruiken vooral kleinere bedrijven de diensten van asp's. In de toekomst zullen grotere ondernemingen aanhaken, zo is de verwachting. In Europa zijn het met name banken en financiële instellingen, transportbedrijven en de reiswereld die interesse hebben voor asp. Vooral het mkb zou het gebruik van software via een asp tot flinke kostenverlagingen kunnen leiden, maar juist daar is het fenomeen nog nauwelijks doorgedrongen. Wellicht heeft dat ook te maken met de elkaar tegensprekende onderzoeken en rapporten over het vermeende succes van asp's.

Zo haalde eerder dit jaar de OTR Group alle juichende voorspellingen over asp's in één klap onderuit met een vernietigend rapport. De OTR-analisten beweerden dat een asp nauwelijks toegevoegde waarde biedt. De gerealiseerde kostenreductie is volgens het bureau minimaal en softwareontwikkelaars verliezen er op. Ook de behoefte aan asp zou niet erg groot zijn. Door de tegenvallende vraag zal de wereldwijde asp-markt al in 2001 zijn top bereiken van ongeveer drie miljard euro, om vervolgens terug te zakken tot minder dan een miljard in 2004. OTR erkent weliswaar dat het grootste deel van de besparingen wordt gerealiseerd door een verlaging van de kosten van onderhoud en ondersteuning – maar dat lukt eigenlijk alleen als de asp alle ondersteuning daadwerkelijk overneemt, en op hoog niveau blijft bieden. OTR zegt ook dat de beoogde verlaging van de totale gebruikskosten (total cost of ownership, tco) voor het grootste deel theoretisch van aard is. Het op peil houden van de server-hardware en de beveiliging daarvan zouden in een asp-constructie leiden tot een besparing van slechts één procent op de tco. Op de software zou meer te besparen zijn. De licentiekosten verlagen de tco met ongeveer zes procent en het door de asp laten afhandelen van de upgrades scheelt nog eens één procent extra.

Verder wordt in het algemeen weinig flexibiliteit geboden en ook de hoge communicatiekosten spelen asp's parten. Bedrijven moeten doorgaans fors betalen voor breedbandverbindingen, omdat goedkopere oplossingen onvoldoende capaciteit bieden. De bredere beschikbaarheid van adsl zou hierin verandering kunnen brengen.

Groeispurt

Niet alle onderzoekers zijn even negatief. Volgens een rapport van de Erasmus Universiteit overweegt vijftig procent van de ondervraagde bedrijven binnen drie jaar het asp-model over te nemen. De onderzoekers zeggen dat de asp-markt de embryonale fase verlaten heeft en opschuift richting volwassenheid.

Ook IDC heeft vertrouwen in de toekomst. Nederlandse application service providers hebben inmiddels hun eerste stappen gezet en spelers van allerlei pluimage bieden een grote variëteit aan applicaties. Voor de lange termijn ziet IDC de factoren die de asp-markt stimuleren sterker worden, zoals de groei van het aantal bedrijven met breedband, de daling van de telecommunicatiekosten en een toename van beschikbare software en diensten. Tegelijkertijd zullen factoren die de markt nu nog belemmeren, zoals de onbekendheid bij gebruikers en de onduidelijkheid van de prijsstelling, aan belang inboeten. IDC houdt zelfs rekening met een groeispurt. Voorwaarde is wel dat de asp markt tot rust komt. De Amerikaanse markt alleen al telt een duizendtal asp's en wereldwijd schommelt het aantal rond de tweeduizend. Vorig jaar was sprake van een flinke shake-out. Gartner verwacht zelfs dat zestig procent van de asp's zal falen.

Een bedrijf dat zijn bestanden, bedrijfsprocessen en dus zijn hele bedrijfscontinuïteit in handen legt van een asp, moet volgens Gartner op zijn tellen passen. Bij faillissementen van asp's in de VS is het voorgekomen dat bedrijven niet eens hun administratie in veiligheid konden brengen. Eisen met betrekking tot beschikbaarheid en prestaties van asp-diensten moeten dan ook worden vastgelegd in een zogenoemd Service Level Agreement (sla). Toch is de onrust op de markt volgens Gartner maar tijdelijk. De wereldwijde markt voor asp's blijft, ondanks een afvlakkende economische groei, sterk. Portals, e-commerce, crm en scm (Supply Chain Management) vormen de motor achter toekomstige groei volgens Gartner. Het bedrijf ging er eerder van uit dat de wereldwijde asp-markt in 2003 de grens van 22,7 miljard dollar zou bereiken. De laatste voorspellingen gaan uit van een marktomvang van 2,5 miljard in 2005. Uit recent onderzoek van het asp Forum blijkt dat zeventig procent van het internationale bedrijfsleven bekend is met het asp-model en verwacht er binnen drie jaar gebruik van te maken. IDC houdt er rekening mee dat de asp-bestedingen alleen in Nederland juist zullen stijgen van negentien miljoen euro in 2001 naar 360 miljoen in 2005.

De markt zal zich de komende jaren nog wel sterk ontwikkelen. Vooral de wat kleinere asp's proberen zich zoveel mogelijk op nichemarkten te richten. Verregaande specialisatie kan een asp op de been houden. Voor honderden kleine zorgcentra lijkt het asp-concept ook veelbelovend. Twee grote instellingen in West-Brabant ontwikkelden onlangs met financiële steun van de overheid een asp-oplossing met het Amsterdamse bedrijf Marviq. De West-Brabantse instelling S&L Zorg heeft geen eigen ict-afdeling en wil zich zoveel mogelijk op de kerntaken concentreren.

Toekomst

Het is op dit moment onduidelijk waartoe het asp-model op de lange termijn zal leiden. Niet ondenkbaar is dat de tekstverwerker en het rekenblad straks alleen nog maar via internet kunnen worden opgeroepen. Softwarepiraterij behoort dan wellicht tot het verleden, want fysieke kopieën bestaan dan niet meer. Als het onderscheid tussen harde schijf en netwerk verdwijnt en rekenkracht zich verplaatst van het bureau naar het netwerk, hebben zware systemen op de werkplek eigenlijk ook nauwelijks nog zin meer. De enkele jaren geleden veel bejubelde, maar mislukte thin client of domme terminal, computers zonder harde schijf, lijkt weer kans te maken. Wellicht krijgt Scott McNealy van Sun Microsystemens, die jaren geleden al riep dat het netwerk de computer zou worden, alsnog gelijk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond