Deel dit artikel
-

Audi Lunar Quattro: heuse ruimte-auto

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat je met deze Audi over de maan kunt rijden. Maar dat ligt eerder aan het gebrek aan ruimtetoerisme dan aan de autofabrikant zelf. Afgelopen maanden leverden de Duitsers namelijk de Audi Lunar Quattro op. Een ruimte-auto. Voor op de maan.  Geheel operationeel.

De ‘nieuwe Quattro’ is Audi’s inzending voor de Google Lunar XPRIZE. Althans, als ze voor eind dit jaar een verificatie van de organisatie krijgen. Vervolgens moeten ze voor eind 2017 drie missies uitvoeren om kans te maken op de hoofdprijs van dertig miljoen dollar of de tweede of derde prijs van vijf miljoen dollar. De missies lijken simpel, maar zijn complex vanwege de volstrekt andere atmosfeer. Ten eerste moeten ze succesvol landen, vervolgens vijfhonderd meter rijden en tot slot foto’s in HD-kwaliteit naar de aarde sturen.

Maanstof, de zon en de temperatuur zijn de grootste vijanden van de missie. Maanstof kan in de mechanica van de ruimteauto komen of de zonnepanelen bedekken. Plotselinge schaduw kan ook killing kan zijn, een temperatuurdaling  van vijftig procent idem dito. De bouwmaterialen, van plaat tot chip, kunnen hierdoor  namelijk acuut krimpen en  breken.

Twee teams hebben hun maanticket al binnen: Moon Express en SpaceIL. Het team van Audi en de Part-Time Scientists gaat door de verificatie. Andere deelnemers:  Hakuto, Astrobotic, AngelicvM, Puli en Indus.

Specificaties
Project: in samenwerking met Part-Time Scientists
Gewicht: 35 kilo
Aantal camera’s: 3
Maximum snelheid: 3,6 km/u
Materialen: aluminium en magnesium
Getest: op Tenerife en in de Alpen
Prijs: niet te koop

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#147)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond