Deel dit artikel
-

Audiodienst Pono van Neil Young komt volgend jaar

Neil Young lanceert pas volgend jaar zijn muziekdienst Pono, die hoge kwaliteit audio belooft, ‘zoals de artiest het bedoeld heeft.’

Aanvankelijk zou de dienst begin 2013 worden geïntroduceerd, samen met een soort iTunes en een digitaal-naar-analoog-vertaler, maar Young laat nu weten dat het begin 2014 wordt.

De dienst maakt gebruik van originele masteropnamen, die bewerkt worden om te kunnen worden afgespeeld op een soort iPod. Zeker achtduizend albumtitels waren vorig jaar reeds geconverteerd naar 192kHz/24-bit kwaliteit. Young zou al contracten hebben binnengesleept met Warner, Universal en Sony.

Young heeft in de loop der jaren veel kritiek gehad op de geluidskwaliteit van iPods en andere mediaspelers. Het geluid wordt naar zijn mening te veel gecomprimeerd. ‘Mp3 is een schaduw van de muziek’.

Deel dit bericht

5 Reacties

Ton

Eindelijk! Wat hebben audiofielen hier lang op moeten wachten. De kwaliteit van beeld werd alleen maar beter en beter, de kwaliteit van geluid is er sinds de komst van de mp3 alleen nog maar meer op achteruit gegaan!

Als de dynamic range van de muziek dan ook nog goed is, dan zou dat helemaal top zijn! Ik kan niet wachten! Laat maar komen!

Ad van der Laan

Wat wordt er toch veel gekuld over Mp3 en andere formaten. Ik daag iedereen uit om het verschil tussen cd en een mp3 van 320 kbts te detecteren. Het probleem is veel meer dat veel mensen een belabberde geluidsinstallatie hebben. Ik stream m’n mp3’s via Sonos naar een echt goede installatie: Musical Fidelity (M6) voor- en eindversterker en Monitor Audio Pl-300 luidsprekers. Ik gebruik daarbij ook nog eens een DAC van Musical Fidelity voor D-A omzetting. De cd’s draai ik ook op een goed apparaat, ook een Musical Fidelity. Tot nu toe heeft niemand het verschil kunnen aangeven. Uiteraard wel ‘blind’ luisteren.

Wim

@ van der Laan. Het bezit van een goede installatie hoeft toch geen reden te zijn om een goed initiatief af te kraken? Iedereen weet: rubbish in=rubbish out. Goede geluidskwaliteit begint altijd bij de bron! Hoe goed een audioinstallatie ook is. Ik juich dit initiatief dan ook erg toe, ook al beschik ik over top weergave apparatuur.

Dennis

Hier is gewoon een markt voor. Waarschijnlijk wel een niche. Dat een muzikant (en audio liefhebber) dit heel belangrijk vindt kan ik begrijpen. Persoonlijk denk ik dat een audiofiel de highend doorvertaling gemakkelijk kan onderscheiden van een 320 kbts mp3. Emerce, put it to the test zou ik zeggen:-)

Ad van der Laan

Ik kraak het initiatief van Neil Young niet af. Het kan me niet mooi genoeg klinken, maar ik ben er wat sceptisch over. als het Pono-gebeuren echt hoorbaar beter klinkt ben ik de eerste die eraan gaat geloven. Ik vind overigens blind testen belangrijk. Ik heb zelf de ervaring ooit gehad met de keuze voor luidsprekers. Na een hoop luisteren bleven er twee sets over. Thuis geïnstalleerd en toen luisteren.Een van de twee speakersets zag er qua design veel gelikter uit dan de andere. Ik wilde dat die designspeakers ook beter zouden klinken. Ik vond dat ook het geval. Mijn vriendin hielp me uit de droom door me blind te laten testen. Toen ik iedere keer een set als de beste aanwees, bleken het de “lelijke’ speakers te zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond