Deel dit artikel
-

Australië weer in gesprek met Facebook na nieuwsboycot

Het zit Australië toch niet lekker dat Facecook de toegang tot nieuwsartikelen heeft geblokkeerd. Dit weekend worden de gesprekken met het bedrijf hervat, zo meldde de Australische premier Scott Morrison.

‘Het bedrijf heeft ons voorlopig weer bevriend’, aldus Morrison op een persconferentie in Sydney.

Of de gesprekken iets gaan opleveren is de vraag. Facebook lijkt niet van plan om te betalen voor verwijzingen naar nieuwsartikelen, zoals de regering heeft geëist. Per slot van rekening maakt Facebook geen gebruik van integraal nieuws, en komen gebruikers via Facebook altijd uit op de pagina’s van grote nieuwsorganisaties.

Het besluit van Facebook kwam als een complete verrassing voor de regering in Canberra, schrijft de Sydney Morning Herald. Temeer daar Google wel bereid was om met grote mediabedrijven als Seven West Media en Nine Entertainment overeenkomsten aan te gaan.

Online nieuwsmedia merkten onmiddellijk de gevolgen. Het verkeer naar de sites daalde met 13 procent.

Facebook heeft wel excuses aangeboden voor het wissen van verschillende accounts van de staatsoverheid en de spoedeisende hulp. Onder meer Amnesty International, met 360.000 volgers, raakte al zijn nieuwsartikelen kwijt.

De omstreden mediawet in Australië is reeds aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, maar moet komende week nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond