Deel dit artikel
-

Aandeel onlinemuziek in auteursrecht nog bescheiden

De online verspreiding van muziek is gemeengoed geworden, maar levert Nederlandse muziekauteursrechtenorganisaties nog maar weinig op. Van de omzet in 2012 van 178,6 miljoen euro was nog maar een zeer bescheiden deel – 3,9 miljoen euro –  afkomstig van het internet. Dat blijkt uit het jaarverslag van Buma/Stemra.

Met de voortgaande verschuiving van offline naar online verwacht Buma/Stemra dat het aandeel de komende jaren wel groter gaat worden. Tegelijk zet zij steeds meer in op online en digitale media om de dienstverlening te verbeteren en kosten te verlagen.

Uit het Digital Music Report 2012 van IFPI, de internationale branchevereniging van muziekmaatschappijen, blijkt dat de wereldwijde digitale muziekmarkt sterk is gegroeid en dat in sommige landen grote vooruitgang is geboekt in de bestrijding van online piraterij.

In Nederland is dat echter veel minder het geval, een situatie die leidt tot lagere inkomsten en minder investeringsruimte voor nieuw talent en repertoire. Het omzetaandeel uit de digitale markt voor de Nederlandse maatschappijen, dat volgens IFPI in totaal circa vijftien procent bedraagt, blijft aanzienlijk achter bij de internationale ontwikkelingen.

Buma/Stemra heeft intussen wel licentiemodellen ontwikkeld die op deze vormen van muziekdistributie en -verkoop zijn afgestemd. In 2012 zijn voorbereidingen getroffen voor de introductie van omvangrijke streamingdiensten door onder meer Ziggo, Google Play, Microsoft en Apple iCloud. Als gevolg hiervan zullen dit jaar vele nieuwe VOD (Video on Demand) diensten aangeboden worden, aldus Buma/Stemra.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond