Deel dit artikel
-

Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar privacy aspecten Smart Cities

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een verkennend onderzoek gestart naar de ontwikkeling van Smart Cities. De toezichthouder kijkt hierbij naar de manier waarop gemeenten in de ontwikkelingsfase omgaan met de privacy van bewoners en bezoekers.

Smart Cities zijn stedelijke gebieden die met technologie oplossingen vinden voor bijvoorbeeld mobiliteit, energie, veiligheid of huisvesting.

Gemeenten zoeken in toenemende mate naar datagedreven oplossingen. Zij verzamelen data of combineren data op nieuwe manieren en daarbij gaat het vaak om verwerking van persoonsgegevens.

Het gebruik van data in de openbare ruimte raakt iedereen die zich in die openbare ruimte begeeft, schrijft de AP. Als er bijvoorbeeld sprake is van een datalek, gaat het direct ook om persoonsgegevens van heel veel burgers.

Het digitaal volgen van mensen op (semi-) openbare plekken is een inbreuk op de privacy die slechts bij uitzondering is toegestaan. Het moet steeds zijn gebaseerd op wetgeving die voldoende duidelijk en nauwkeurig is en waarvan de toepassing steeds voldoende voorspelbaar is.

Voordat gemeenten Smart City-toepassingen ontwikkelen, moeten zij in kaart brengen welke privacyrisico’s daarbij komen kijken.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond