Deel dit artikel
-

‘AVG boetes zijn te verzekeren’

Boetes opgelegd op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn onder voorwaarden verzekerbaar. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar dit mogelijk is. Dat zegt risico- en verzekeringsadviseur Aon die hiernaar onderzoek deed.

Onlangs heeft de Nederlandse toezichthouder AP aan een ziekenhuis de eerste (forse) boete uitgedeeld op basis van het overtreden van de AVG.

De Nederlandse wet heeft geen verbod op het verzekeren van boetes zoals deze. Wel geldt de regel dat een verzekeraar geen boete zal verzekeren die voortkomt uit een strafbaar feit, opzet of grove schuld. De oplegging van een boete van de AP is administratief van aard en geldt om deze redenen dan ook als bestuursrechtelijke boete, zegt Aon. Er is op dit moment ook geen rechterlijke uitspraak te vinden waaruit blijkt dat dit onmogelijk is.

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar een boete – indien aan de polisvoorwaarden wordt voldaan – verzekerbaar is. In veel andere landen is hierop namelijk een expliciet verbod aanwezig.

Veel organisaties verkeren volgens Aon ten onrechte in de veronderstelling dat de AP bij een overtreding eerst zal waarschuwen. Daarom is het belangrijk om blijvend te investeren in beheersmaatregelen en risico’s goed in kaart te brengen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond