Deel dit artikel
-

Axel Springer: 566 miljoen voor EU-advertentiesites

Axel Springer wil ruim een half miljard euro betalen voor de overname van de Franse huizensite Seloger. De Duitse uitgever investeert fors in de uitbreiding van zijn activiteiten met online classifieds, ook in Nederland.

Gisteren maakte Axel Springer bekend dat het een belang van 12,4 procent neemt in Seloger.com. Daarbij spreekt het tevens de intentie uit om ook de resterende aandelen over te nemen voor 34 euro per aandeel. Dat zou de overnamesom op 566 miljoen euro brengen.

Seloger is in 1992 opgericht en bestaat behalve uit de gelijknamige Franse huizensite ook uit Immostreet.com. Immostreet is de internationale uitvoering van Seloger en is actief in het grootste deel van West-Europa, waaronder Nederland.

Seloger boekte over 2009 een omzet van 73 miljoen euro met sites waar Fransen huizen kunnen kopen en verkopen. De brutowinst kwam over die periode uit op 37 miljoen euro. De site heeft maandelijks 3,1 miljoen unieke bezoekers en verwerkt 14,1 miljoen bezoekers.

Het Franse bedrijf zal worden toegevoegd aan Axel Springers portfolio met classifiedssites. In Duitsland daar vallen Stepstone (banen) en Immonet (huizen) onder, maar ook prijsvergelijkingssite Idealo.

Axel Springer exploiteert prijsvergelijker Idealo vooralsnog enkel in Duitsland, Engeland en Frankrijk, maar heeft de expliciete intentie om de site ook in Nederland te lanceren. Dat blijkt uit de tekst op Idealo.nl: “Binnenkort vindt u hier de prijsvergelijk zoekmachine Idealo.nl.” Deze zou een concurrent kunnen worden van sites als Beslist.nl, Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl.

Het is niet bekend of Axel Springer nog elders in Europa advertentiesites wil kopen.

De Europese markt voor online rubrieksadvertenties is in grote lijnen al verdeeld tussen een klein aantal partijen. De algemene sites, zoals Marktplaats.nl, zijn overwegend in handen van eBay Classifieds Group en het Noorse Schibsted. Met specialistische sites rondom auto’s, huizen en banen is ook Deutsche Telekom via zijn dochterbedrijf Scout24 Group een ambitieuze Europese marktpartij.

Foto: Joebeone (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond