Deel dit artikel
-

Axel Springer biedt op Marktplaats.nl en 2dehands

Het Duitse mediabedrijf Axel Springer heeft samen met private equity-huis KKR een bod uitgebracht op eBay Classifieds, de bedrijvengroep waar Marktplaats.nl en 2dehands toe behoren.

Het is het eerste bod in een proces waarbij meerdere partijen hun interesse hebben getoond. Niet geheel verrassend behoort ook het Zuid-Afrikaanse Naspers tot de belangstellenden. Diens CEO Bob van Dijk was ook de topman van Marktplaats en eBay in Nederland. Andere geïnteresseerden: de Europese classifiedgroep Adevinta en een private-equityconsortium met daarin Hellman & Friedman, Blackstone en Permira.

Dit meldt althans de Britse zakenkrant Financial Times op basis van informatie van partijen rondom het verkoopproces. Het verkoopproces bevindt zich nog in een vroege fase.

Veertien maanden geleden maakte eBay bekend dat het overweegt om zijn classifiedstak te verkopen. Axel Springer stak toen direct zijn vinger op. Sindsdien is de Duitse uitgever bezig om met investeerder KKR het eigen bedrijf van de beurs te halen. De samenwerking met de Amerikanen in het proces richting eBay is logisch.

Axel Springer is niet vreemd met online rubrieksadvertenties. Dat genereerde vorig jaar ook een omzet van een miljard euro met deze tak van sport. Het portfolio van eBay zou in hoge mate inhoudelijk en geografisch complementair zijn aan dat van de Duitse uitgever.

In november 2004 maakte eBay bekend dat het Marktplaats.nl wilde kopen. Het bedrag werd destijds als on-Nederlands hoog gezien: 225 miljoen euro. Topvrouw Meg Whitman vloog destijds over uit de VS om persoonlijk te zien wat voor onderneming ze kocht op het bedrijventerrein van Emmeloord.

Marktplaats.nl boekte in 2018 een omzet van 386 miljoen euro. In 2013 kocht het 2dehands.nl en .be.

Foto: Sebastiaan ter Burg (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond