Deel dit artikel
-

Axel Springer stoot veel papieren titels af

Uitgeverij Axel Springer verkoopt een groot deel van zijn nationale titels aan Funke Mediengruppe. Zonder de ‘papieren bagage’ wil het zich volledig op zijn digitale strategie kunnen richten.

Voor een bedrag van 920 miljoen euro verkoopt Axel Springer zijn regionale kranten, vrouwenbladen en programmagidsen in Duitsland. De titels die daaronder vallen zijn goed voor een jaaromzet van 512 miljoen euro.

Die intentie werd zojuist bekendgemaakt.

Titels onder de Welt- en Bild-merken blijven behouden. Dat zijn grote, algemene, nationale titels met een breed publiek. Daaronder vallen ook sport-, computer- en autobladen en -sites.

Funke Mediengruppe wil zich hiermee versneld manifesteren als een grote nationale uitgeverij. Axel Springer gaat voor internationaal en digitaal, wat ook blijkt uit de verscheidene overnames van advertentiesites in Europa en het belang in Zanox.

Axel Springer (portfolio) blijft actief betrokken bij de titels die het verkoopt. Die worden namelijk in twee joint-ventures ondergebracht waarin Funke een minderheidsbelang heeft. De bedrijven gaan samenwerken op het gebied van marketing en distributie.

De verkoop moet per 1 januari 2014 economisch gestalte krijgen.

Foto: Campus of Excellence (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Sascha Mengerink

Gewaagde en wellicht moedige zet van AS. Is er bekend wat ze op dit moment qua omzet doen met ‘online”? En wat zijn de succesvolle titels?

Erwin Boogert

Sascha, dat is bekend. We berichten ieder kwartaal over de financiële verslaglegging van AS (klik daarvoor de tag bovenaan de tekst).

In het eerste kwartaal van dit jaar was 39,6 procent van de omzet van 804 miljoen euro afkomstig uit handel op/via/met digitale kanalen. Daarvan bestaat 64 procent uit reclame-inkomsten. De rest is exploitatie van technologie en abonnementen. Bild en Welt zijn de grootste titels. Het belang in Zanox is 60 procent. Daarnaast zijn er nog de classifiedssites in verscheidene Europese landen. Klik even op de link ‘portfolio’ in de tekst om daar een beter beeld van te krijgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond